Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2025/187 av 31. januar 2025 om retting av gjennomføringsforordning (EU) 2022/415 om godkjenning av eplesyre, sitronsyre fremstilt av Aspergillus niger DSM 25794 eller CGMCC 4513/CGMCC 5751 eller CICC 40347/CGMCC 5343, sorbinsyre og kaliumsorbat, eddiksyre, natriumdiacetat og kalsiumacetat, kalsiumpropionat-propionat og propionat-propionat, natriumpropionat , formisk syre, natriumformiat, kalsiumformiat og ammoniumformiat, og melkesyre fremstilt av Bacillus coagulans (LMG S-26145 eller DSM 23965), eller Bacillus smithii (LMG S-27890) eller Bacillus subtilis (LMG S-27889) og kalsiumlaktat som tilsetningsstoff i fôr til visse dyrearter
Godkjenning av visse tilsetningsstoffer i fôr til visse dyrearter: rettelse
EØS-notat offentliggjort 12.4.2025
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 3.2.2025
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.4.2025)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder endring av forordning (EU) 2022/415 på følgende punkter:
- Eddiksyre, natriumdiacetat og kalsiumacetat er godkjent i forordningen til bruk i fjørfe, svin og kjæledyr med et størsteinnhold på 2500 mg/kg fullfôr, og for alle andre dyr (unntatt fisk) uten størsteinnhold. Ifølge EFSA vurderingen var det kun bruk i drøvtyggere som ble vist å være trygt uten størsteinnhold. Beskrivelsen av størsteinnhold skal endres slik at det skal oppgis størsteinnhold for alle dyr unntatt fisk og drøvtyggere.
- I vedlegget ble det ved en feiltagelse lagt til en beskrivelse av ikke-flyktig materiale for oppføringen av natriumdiacetat og kalsiumacetat, denne beskrivelsen skal fjernes.
- I innlegget til natriumdiacetat ble sammensetningen og karakteriseringen av det aktive stoffet feilaktig angitt, under sammensetning skal innhold av natriumdiacetat endres til ≥ 97 % og under karakterisering skal ikke innhold av natriumdiacetat beskrives.
- I innlegget om melkesyre i vedlegget skal kolonnen «størsteinnhold» vise til nivået av aktivt stoff, ikke tilsetningsstoffet.
Forordning 2022/415 korrigeres med nevnte endringer. Det er beskrevet overgangstiltak for implementering av disse endringene. De foreslåtte endringene vil ikke innebære en ny vurdering av de aktuelle tilsetningsstoffene.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.