Kommisjonsavgjerd (EU) 2023/1540 av 25. juli 2023 om endring og retting av avgjerd (EU) 2021/1870 om fastsetjing av kriteria for tildeling av EU-miljømerket til kosmetiske produkt og dyrepleieprodukt
Kriterier for tildeling av EUs miljømerke til kosmetikkprodukter og dyrepleieprodukter: endringsbestemmelser
EØS-komitebeslutning 27.10.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Tidligere
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 20.9.2023
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.12.2023)
Sammendrag av innhold
Kommisjonens vedtak (EU) 2023/1540 omhandler endringer av (EU) 2021/1870 om fastsettelse av kriterier for EU-miljømerket for kosmetikkprodukter og dyrepleieprodukter. Det er behov for å korrigere og endre kriteriene allerede nå. Enkelte bestemmelser i kriteriene kan tolkes på forskjellige måter, noe som kan føre til inkonsekvenser i den praktiske gjennomføringen.
De viktigste endringene gjelder definisjon av aktivt innhold, unntak for sinkforbindelser, innhold av urenheter, korrekt lenke til liste over stoffer som gir stor grunn til bekymring (SVHC), verifiseringsmetode for å bekrefte de farlige egenskapene til dyrepleieprodukter, volumgrenser for emballasje for faste produkter, og materialkombinasjoner tillatt i emballasjedesign.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Innlemmelse av kriteriedokumentene i EØS-avtalen vil ikke få rettslige konsekvenser siden bruk av merket er frivillig. Rettsakten grupperes som "Rettsakter som krever forskriftsendring som ikke griper vesentlig inn i norsk handlefrihet, samt rettsakter som ikke har konsekvenser for norsk lovgivning".
Økonomiske og administrative konsekvenser
Innlemmelse av kriteriedokumentene vil ikke få økonomiske eller administrative konsekvenser siden bruk av merket er frivillig.
Sakkyndige instansers merknader
Stiftelsen Miljømerking i Norge har ingen merknader til rettsakten som anses relevant og akseptabel.
Vurdering
Barne- og familiedepartementet slutter seg til vurderingene fra Miljømerking Norge. Rettsakten anses som EØS-relevant og akseptabel.