Delegert kommisjonsforordning (EU) 2023/944 av 17. januar 2023 om endring og retting av de tekniske reguleringsstandardene fastsatt i delegert forordning (EU) 2017/587 med hensyn til visse gjennomsiktighetskrav som får anvendelse på transaksjoner med egenkapitalinstrumenter
Markeder for finansielle tjenester: endring og retting av utfyllende bestemmelser om gjennomsiktighetskrav
Norsk forskrift kunngjort 3.11.2023
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 16.5.2023
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 20.9.2023
- EØS-komitebeslutning 27.10.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 9.10.2023)
Sammendrag av innhold
Delegert kommisjonsforordning (EU) 2023/944 endrer og korrigerer delegert kommisjonsforordning (EU) 2017/587 (RTS 1) som inneholder utfyllende bestemmelser til europaparlaments- og rådsforordning (EU) Nr. 600/2014 om markeder for finansielle instrumenter (MiFIR) om blant annet gjennsomsiktighetskrav for handelsplasser og verdpapirforetak med hensyn til aksjer, depotbevis, børshandlede fond, sertifikater og andre lignende finansielle instrumenter. Delegert kommisjonsforordning (EU) 2023/944 endrer og korrigerer de tekniske reguleringsstandardene, fastsatt i RTS 1, med hensyn til visse typer gjennomsiktighetskrav som gjør seg gjeldende for transaksjoner i egenkapitalinstrumenter. Tatt i betraktning erfaringene med anvendelsen av RTS 1, inkonsekvent bruk av visse bestemmelser, særlig i forbindelse med hvorvidt en transaksjon er ikke-prisdannende, sammenholdt med endringer i handelsespraksis som følge av den teknologiske utviklingen og tilpasning av markedsaktørers adferd, som gjør det mulig å offentliggjøre opplysninger med en kortere frist, er det nødvendig å endre og korrigere visse bestemmelser i RTS 1.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når forordningen er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i lov/forskrift. Det innebærer at det i lov/forskrift tas inn en bestemmelse om at EU/EØS-forordningen gjelder som norsk lov/forskrift med de tilpasninger som følger av EØS-komitebeslutningen.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få betydelige økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter, foretak eller forbrukere. Økonomiske og administrative konsekvenser knyttet til MiFIR (basisrettsakten) er redegjort for i NOU 2017:1 og Prop.77 L (2017-2018).
Sakkyndige instansers merknader
Finanstilsynet finner forordningen EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Finanstilsynet har vurdert rettsakten som relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt og trådte i kraft i EU 5. juni 2023. Rettsakten er til vurdering av EØS/EFTA-statene for innelemmelse i EØS-avtalen.