Kommisjonsforordning (EU) 2024/2895 av 20. november 2024 om endring av forordning (EF) nr. 2073/2005 med hensyn til Listeria monocytogenes
Mikrobiologiske kriterier for næringsmidler: endringsbestemmelser om Listeria monocytogenes
Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 21.11.2024
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 4.11.2024)
Sammendrag av innhold
Det har vært to måter å oppfylle kravene i forordning (EC) nr. 2073/2005 på for Listeria monocytogenes i spiseklare produkter:
1. Enten kan virksomheten dokumentere overfor Mattilsynet at veksten av Listeria monocytogenes i produktet ikke vil overstige grensen på inntil 100 kolonidannende enheter pr. gram (cfu/g). Inntil 100 cfu/g er regnet som akseptabelt i et næringsmiddel, funn over dette regnes som utrygt.
2. Alternativt kan virksomheten teste produktet før det sendes ut på markedet for å dokumenter at det ikke finnes Listeria monocytogenes i produktet.
Alternativ 2 gav utfordringer dersom det ble funnet Listeria monocytogenes i produktet mens det var i handelen.
Antall personer som blir syke av Listeria monocytogenes, såkalt listeriose, har økt i EU og Norge de senere årene. Listeriose er en alvorlig sykdom og kan være dødelig for utsatte grupper. Alternativet med å ta ut prøver hos produsenten har vist seg å være mindre sikker enn man trodde i 2005.
Kommisjonen foreslår derfor at kravet om at Listeria monocytogenes ikke skal påvises i produkter som mangler dokumentasjon på vekst, skal gjelde i hele holdbarhetstiden. Flere medlemsland har praktisert dette allerede.
Forslaget medfører at produsenten må tilbakekalle og tilbaketrekke produkter dersom det påvises Listeria monocytogenes og de ikke kan dokumentere veksten, selv om produktet har en lav forekomst av bakterien.
Kommisjonen ønsker at virksomhetene skal foreta belastningsstudier slik at de kan dokumentere veksten overfor myndighetene, som i Norge er Mattilsynet, og foreslår en overgangstid for å legge til rette for at virksomhetene har mulighet til å gjennomføre dette.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 22.desember 2008 nr. 1623 om næringsmiddelhygiene.
Økonomiske og administrative konsekvenser
I de tilfeller der produsentene ikke kan dokumentere veksten av Listeria monocytogenes i sine produkter og det gjøres funn av bakterien, vil produktene måtte tilbakekalles og tilbaketrekkes. Det vil medføre en økonomisk kostnad og belastning for virksomhetene og kan antagelig føre til at flere næringsmidler kastes.
Det å dokumentere veksten av Listeria monocytogenes vil medføre kostnader for virksomhetene i form av belastningsstudier og eksperthjelp for å dokumentere veksten. Kunnskap om veksten av Listeria monocytogenes i produktene kan medføre at holdbarhetstiden må settes ned for enkelte produkter.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Veterinærinstituttet og Mattilsynet støtter endringen siden spiseklare langtidsholdbare næringsmidler der Listeria monocytogenes kan vokse, utgjør en helserisiko. Dersom virksomhetene kan dokumentere veksten i sitt produkt kan det gjøre produktet tryggere for forbrukerne.
Kjøttbransjen og fiskebransjen er negativ til endringen og mener at det blir vanskelig og kostbart å gjennomføre. Dette til tross for at de siste store utbruddene i EU med listeriose har vært forårsaket av fiskeprodukter. Tine støtter endringen. Tilbakemeldingene fra ulike næringsaktører på EUs "Have your say" var gjennomgående negative. Kommisjonen vurderte likevel at endringen skulle gjennomføres av hensynet til forbrukerne.
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er ikke vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.