Kommisjonens gjennomføringsbeslutning (EU) 2024/1188 av 24. april 2024 om midlertidig unntak for Nederland fra rådsdirektiv 66/401/EØF med hensyn til kravene til markedsføring av sertifiserte frø
Omsetning av frø fra fôrvekster: midlertidig unntak for Nederland
EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 27.11.2024
Tidligere
- Kommisjonsbeslutning publisert i EU-tidende 26.4.2024
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 20.6.2024)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder et midlertidig unntak fra kravene i direktiv 66/402/EØF om handel med såkorn. Rettsakten gir tillatelse til å omsette inntil 5 525 tonn vårbygg og 1 252 tonn vårhvete i en periode fram til 30. juni 2024. Såvaren er produsert i Nederland og er høstet fra arealer sådd med klasse sertifisert andre generasjon som ikke var planlagt at skulle brukes til produksjon av såkorn. Arealene er derfor ikke vekstkontrollert. Såkornpartiene behøver ikke oppfylle kravene til minste spireevne og kan inneholde flere frø av andre arter enn det som tillates i henhold til reglene. Den offisielle merkingen på pakningene skal opplyse om at såkornet er produsert fra klasse sertifisert annen generasjon, at arealene ikke er blitt vekstkontrollert og at såkornpartiene ikke oppfyller kravene i regelverket.
Bakgrunnen for unntaket er store nedbørsmengder høsten 2023 etterfulgt av tidlig vinter, noe som gjorde at det ikke var mulig å så høstbygg og -hvete som vanlig. Dette har medført et større behov i Nederland i 2924 for såkorn av vårbygg og vårhvete enn det som er tilgjenglig i medlemslandene.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten krever ingen endringer i forskrift 13. september 1999 nr. 1052 om såvarer.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.