Kommisjonsforordning (EU) 2024/1002 av 4. april 2024 om endring av forordning (EU) 2023/915 med hensyn til øvre grenseverdier for perklorat i bønner (Phaseolus vulgaris) med belg
Øvre grenseverdier for rester av forurensende stoffer i næringsmidler: perklorat
Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 5.4.2024
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering og publisert i EUs komitologiregister 14.11.2023
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 2.5.2024)
Sammendrag av innhold
Kommisjonsforordning (EU) 2023/915 fastsetter grenseverdier for visse forurensende stoffer (kontaminanter) i næringsmidler. Forordning (EU) 2024/1002 endrer grenseverdien for perklorat i hagebønner (Phaseolus vulgaris).
I 2014 risikovurderte EUs mattrygghetsorgan (EFSA), perklorat i næringsmidler. EFSA konkluderte med at tilstedeværelse av perklorat i visse næringsmidler, inkludert hagebønner, er en helsebekymring. Grenseverdier for perklorat ble fastsatt i et bredt spekter av næringsmidler ved kommisjonsforordning (EU) 2020/685. Selv om det ikke var omfattende forekomstdata tilgjengelig for alle underkategorier av frukt og grønnsaker på tidspunktet for etablering av disse grenseverdiene, ble det generelt satt strenge grenseverdier i frukt og grønnsaker for å sikre et høyt nivå av beskyttelse av menneskers helse. Nyere forekomstdata for perklorat i bønner viser imidlertid at grenseverdien ikke kan overholdes i hagebønner i store produksjonsområder i EU, selv med god produksjonspraksis. Det er derfor hensiktsmessig å øke grenseverdien for perklorat i hagebønner i henhold til prinsippet om at grenseverdier skal fastsettes på så lave nivåer som man kan rimelig oppnå med god produksjonspraksis. Forordning (EU) 2023/915 endres derfor deretter.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Endringsforordning (EU) 2024/1002 om grenseverdier for perklorat endrer forordning (EU) 2023/915, som foreløpig ikke er gjennomført i forskrift 3. juli 2015 nr. 870 om visse forurensende stoffer i næringsmidler. Endringsforordningen vil gjennomføres i form av en endringsforskrift til forskriften om visse forurensende stoffer i næringsmidler når forordning (EU) 2023/915 er gjennomført.
Økonomiske og administrative konsekvenser
De foreslåtte grenseverdiene vurderes ikke å innebære vesentlige administrative eller økonomiske konsekvenser for næringsutøvere eller myndigheter ut over generelle forpliktelser til farevurdering, overvåkning, analyser og kontroll basert på risiko for overskridelser.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.