Kommisjonsforordning (EU) 2024/1076 av 15. april 2024 om endring av vedlegg II og V til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 396/2005 med hensyn til øvre grenseverdier for rester av bispyribak, metosulam, oryzalin, oksasulfuron og triazoksid i eller på visse produkter
Øvre grenseverdier for rester av plantevernmidler i næringsmidler: bispyribak, metosulam, oryzalin, oksasulfuron og triazoksid
Norsk forskrift kunngjort 10.7.2024
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering og publisert i EUs komitologiregister 23.1.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 16.4.2024
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 29.5.2024
- EØS-komitebeslutning 5.7.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 20.7.2024)
Sammendrag av innhold
Alle stoffene, azoksystrobin, flonikamid, isofetamid, mefentriflukonazol, metazaklor, pyrimetanil og kvartssand, er godkjent som aktive stoffer i EU/EØS. Azoksystriobin, flonikamid, mefentruflukonazol og pyrimetanil inngår i preparater som er godkjent brukt i Norge.
Endringene gjelder søknader om grenseverdier og revurdering av en midlertidig oppføring på vedlegg IV til forordning 396/2005 som lister stoffer som det er vurdert at det ikke er nødvendig å fastsette grenseverdier for. Standardgrenseverdien på 0,01 mg/kg gjelder ikke for stoffer som er oppført på vedlegg IV.
Kvartssand har vært midlertidig oppført på vedlegg IV som lister stoffer som det er vurdert at det ikke er nødvendig å fastsette grenseverdier for. Det er ble bestemt på bakgrunn av resultater fra en nylig revurdering av stoffet kvartssand som aktivt stoff, at det kan beholdes på vedlegg IV.
For azoksystrobin fastsettes det en høyere grenseverdi for humle på bakgrunn av en MRL-søknad.
For flonikamid fastsettes det høyere grenseverdier for kinakål, grønnkål, kålrot og bladkål (andre) på bakgrunn av MRL-søknader.
For isofetamid fastsettes det høyere grenseverdier for salat og salatplanter (unntatt salat).
For mefentriflukonazol fastsettes det høyere grenseverdier for sitrusfrukter, hasselnøtter, pistasjnøtter, jordbær, andre små frukter og bær, bordoliven, kaki, andre rot- og knollgrønnsaker unntatt sukkerroer, tomater, paprika/paprika, auberginer, gresskarfamilien med spiselig skall, gresskarfamilien med uspiselig skall, blomstrende kålvekster, rosenkål, hodekål, ruccola, babybladvekster, spinat, urter og spiselige blomster, bønner uten belg, erter uten belg, kardoner, selleri, fennikel, jordskokk, rabarbra, belgfrukter, linfrø, valmuefrø, soyabønner, sennepsfrø, gold of pleasure seed, oliven til oljeproduksjon, humle, svinelever og svin (andre).
Det fastsettes nye høyere grenseverdier for mefentriflukonazol i linser, lupiner og belgfrukter (andre) på bakgrunn av MRL-søknader. Det ble også søkt om nye høyere grenseverdier for mefentriflukonazol i hasselnøtter, bønner og soyabønner, men det ble vurdert å ikke være tilstrekkelig dokumentasjon til å fastsette nye MRL-er for disse produktene.
Forordningen fastsetter også nye grenseverdier for metazaklor i purre og honning på bakgrunn av en MRL-søknad.
For pyrimetanil fastsettes det grenseverdier spisedruer, honning, hvitløk og honning på bakgrunn av MRL-søknader. Søker har levert dokumentasjon om en analysemetode for honning og har nå blitt vurdert at det er en tilstrekkelig validert analysemetode for pyrimetanil i honning.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten krever endring i norsk forskrift 18. august 2009 nr. 1117 om rester av plantevernmidler i næringsmidler og fôrvarer.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Mattilsynet anser at endringene er minimale og at rettsakten
• ikke får vesentlige økonomiske konsekvenser verken for næringen eller Mattilsynet
• ikke får vesentlige administrative konsekvenser for Mattilsynet
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Det er ingen endring av grenseverdiene ved denne regelverksendringen fordi spesifikke grenseverdier for stoffene allerede er opphevet. Grenseverdiene som allerede er fastsatt ved kvantifiseringsgrensen LOQ flyttes til vedlegg V, for å gjenspeile at grenseverdiene for stoffet er fastsatt ved LOQ.
Mattilsynet vurderer at de grenseverdiene ivaretar forbrukernes helse. Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.