Kommisjonsforordning (EU) 2025/581 av 27. mars 2025 om endring av vedlegg II og IV til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 396/2005 med hensyn til øvre grenseverdier for rester av cykloksydim, diklorprop-P, flupyradifuron, metylnonylketon, planteoljer/citronellaolje, kaliumsorbat og kaliumfosfonat i eller på visse produkter
Øvre grenseverdier for rester av plantevernmidler i næringsmidler: cykloksydim, diklorprop-P, flupyradifuron, metylnonylketon, planteoljer/citronellaolje, kaliumsorbat og kaliumfosfonat
EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 21.5.2025
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering og publisert i EUs komitologiregister 9.1.2025
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 28.3.2025
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 15.5.2025)
Sammendrag av innhold
Sykloksydim, diklorprop-P, flupyradifuron og kaliumfosfanat er godkjent som aktive stoffer i plantevernmiddel i EU/EØS, og det er fastsatt grenseverdier for disse stoffene i vedlegg II til forordning 396/2005. Sykloksydim, diklorprop-P og kaliumfosfanat er godkjent brukt i Norge. Metylnonylketon, planteolje/citronellaolje og kaliumsorbat er ikke godkjent som plantevernmiddel i EU/EØS.
Metylnonylketon er ikke lenger godkjent brukt som plantevernmiddel i EU, men stoffet er naturlig forekommende i næringsmidler og er godkjent brukt som aromastoff i ulike næringsmiddeltyper. Det vurderes å ikke være noen helserisiko for forbruker, og det ble bestemt å beholde metylnonylketon på vedlegg IV over stoffer det ikke er nødvendig å fastsette grenseverdier for.
Det ble ikke søkt om regodkjenning av det aktive stoffet planteolje/citronellaolje, og godkjenningen har gått ut. Stoffer som inngår i citronellaolje kan være naturlig forekommende i visse næringsmidler, og det ble derfor besluttet å beholde det aktive stoffet på vedlegg IV til forordning 396/2005.
For sykloksydim fastsettes det nye grenseverdier for kjernefrukt, aprikos/fersken, erter (med belg), mais, sukkerbeterøtter og melk (fra sau) på bakgrunn av MRL-søknader. For mais ble det også levert ny dokumentasjon om restforsøk slik at gjeldende krav til restforsøk nå vurderes som oppfylt og fotnote om manglende restforsøk slettes.
For diklorprop-P fastsettes det grenseverdier som anbefalt av EFSA for bygg, havre, rug og hvete på bakgrunn av MRL-søknader.
For kaliumfosfonat fastsettes det på bakgrunn av MRL-søknader grenseverdier for artisjokker, feltsalat/vårsalat, eskaroll/bredbladede endiver, karse og andre spirer og skudd, vårkarse, ruccola, rød sennepsfrø, baby-blader (baby leaf) inkludert kålvekster, salat og salatplanter (andre), portulakk, mangold/beteblader, spinat og lignende blader (andre), karse, valmuefrø, bygg, havre og rug i tråd med EFSAs anbefalinger.
Det fastsettes grenseverdier for kaliumfosfonat i en rekke produkter på bakgrunn av MRL-søknader. Grunnet kortere vekstperiode for baby leaf-vekster og at den siste bruken vanligvis påvirker forventet mengde rester mest, fastsettes grenseverdie for baby leaf på samme nivå som andre produktene i gruppen salat og salatplanter.
Codex Alimentarius Commission fastsatte nye Codex-grenseverdier (‘CXLs’) for flupyradifuron i desember 2023 og EFSA har risikovurdert disse grenseverdiene. CODEX grenseverdiene tas inn i EU-regelverket med unntak av grenseverdier som EFSA har vurdert at ikke er trygge for europeiske forbrukere. Det fastsettes nye grenseverdier for flupyradifuron i ananas og solsikkefrø på bakgrunn av at EFSA har vurdert at disse Codex-grenseverdiene er trygge for europeiske forbrukere.
For det aktive stoffet kaliumsorbat er det ikke fastsatt spesifikke grenseverdier, og derfor gjelder standardgrenseverdien på 0,01 mg/kg, jf. artikkel 18(1), punkt (b) i forordning 396/2005.
Det ble tidligere søkt om godkjenning av kaliumsorbat som et basisstoff (plantevernmiddel), men stoffet ble ikke godkjent. Standardgrenseverdien på 0,01 mg/kg gjelder, men stoffet er godkjent brukt som tilsetningsstoff. EFSA har vurdert at det ikke er noen helserisiko for forbruker forbundet med inntak av sorbater, og kaliumsorbat oppføres derfor på vedlegg IV til forordning 396/2005.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten krever endring i norsk forskrift 18. august 2009 nr. 1117 om rester av plantevernmidler i næringsmidler og fôrvarer.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Mattilsynet anser at endringene er minimale og at rettsakten
• ikke får vesentlige økonomiske konsekvenser verken for næringen eller Mattilsynet
• ikke får vesentlige administrative konsekvenser for Mattilsynet
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Helserisiko er alltid vurdert når MRL for rester av plantevernmidler fastsettes. EFSA har i forkant av vedtakene vurdert nødvendigheten av å endre grenseverdiene opp mot hensynet til forbrukernes sikkerhet. I EFSAs vurderinger for de respektive stoffene har EFSA konkludert med anbefalte MRL-er for enkeltprodukter. I disse vurderingene blir det tatt hensyn til både langtidseksponering og akutt giftighet. Forutsatt lovlig bruk og rester under grenseverdiene vil dette da ikke utgjøre noen helsefare for forbruker. Det er da tatt hensyn til den nyeste kunnskapen om stoffenes toksikologiske egenskaper i vurderingene. Det minste nivå hvor det påvises en langtidsvirkning eller minste nivå hvor det blir påvist akutt helserisiko, danner alltid grunnlag for fastsettelse av grenseverdier.
Basert på EFSAs vurderinger og vurdering av relevante krav listet i artikkel 14(2) i forordning (EF) nr. 396/2005 har Kommisjonen konkludert med at endringene i grenseverdier som skjer ved denne forordningen er akseptable. The European Food Safety Authority (EFSA) har vurdert at de nye grenseverdiene er trygge for europeiske forbrukere og at krav til dokumentasjon var oppfylt.De nye grenseverdiene er vurdert, risikohåndtert og vedtatt av Standing Committee of Plants, Animals, Food and Feed, Plant Protection Products Pesticide Residues (SCPAFF-PR).
Mattilsynet vurderer at de nye grenseverdiene er fastsatt slik at hensynet til forbrukernes helse er ivaretatt. Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel. MRL-ene er vurdert med hensyn til forbrukernes trygghet på bakgrunn av inntaksdata fra 27 europeiske forbrukergrupper, og disse er etter dagens kunnskap vurdert å ikke medføre noen helsefare for forbrukere. EFSA-vurderingene støtter de nye MRL-ene som er fastsatt i denne forordningen.
Fordi det ikke fastsette lavere grenseverdier i forbindelse med implementering av denne forordningen, vil disse endringene ikke ha noen konsekvenser for godkjent bruk i Norge og EU. De nye grenseverdiene gjelder allerede i EU (fra 20 dager etter kunngjøring av forordningen) og ved senere fastsettelse av forordningen i norsk regelverk vil de nye grenseverdiene gjelde umiddelbart.
Status
Rettsakten er fastsatt i EU og er under vurdering i EØS-landene.