Prøvetaking og analyse av forurensede stoffer i næringsmidler: endringsbestemmelser
EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 14.6.2023
EØS-komitebeslutning 22.9.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 14.4.2023)
Sammendrag av innhold
Rettsakten innebærer endring av forskrift om prøvetaking og analyse for offentlig kontroll av visse forurensende stoffer i næringsmidler. Denne forskriften gjennomfører flere EU-forordninger om prøvetaking og analyse. Forordning (EU) 2022/2418 endrer forordning (EF) nr. 333/2007 som er gjennomført i artikkel 2c.
Med bakgrunn i den nyeste tilgjengelige vitenskapelige informasjonen har EUs referanselaboratorier (EURL) innen forurensninger i fôr og mat, utarbeidet et veiledningsdokument som omfatter estimering av deteksjonsgrensen (LOD) og kvantifiseringsgrensen (LOQ) for analyser av forurensninger i fôr og mat. Siden dette veiledningsdokumentet inneholder den mest oppdaterte kunnskapen, gjøres det nå endringer slik at konklusjonene i veiledningsdokumentet reflekteres i kravene til LOQ for analysemetoder for arsen i forordning (EF) nr. 333/2007.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Gjennomføring av rettsakten i norsk rett medfører behov for mindre endringer i forskrift 3. juli 2015 nr. 871 om prøvetaking og analyse for offentlig kontroll av visse forurensende stoffer i næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Forordning (EU) 2022/2418 omhandler hvordan prøvetaking og analyse skal gjennomføres i forbindelse med kontroll og har således først og fremst betydning for Mattilsynet og de laboratorier som Mattilsynet benytter. Gjennomføring av rettsakten i norsk rett antas å ikke medføre økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av større betydning, verken for norske virksomheter, myndigheter eller samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.