Tillatelse til utvidelse av bruksbetingelser for frøolje av allanblackiafrø som ny mat
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2019/110 av 24. januar 2019 om tillatelse til en utvidelse av bruksområdet for olje fra Allanblackia-frø som et nytt næringsmiddel i henhold til europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2015/2283, og om endring av Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470
Commission Implementing Regulation (EU) 2019/110 of 24 January 2019 authorising an extension of use of Allanblackia seed oil as a novel food under Regulation (EU) 2015/2283 of the European Parliament and of the Council and amending Commission Implementing Regulation (EU) 2017/2470
Norsk forskrift kunngjort 21.5.2019
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 9.5.2019)
Sammendrag av innhold
Rettsakten godkjenner utvidelse av bruksbetingelsene for frøolje fra Allanblackia i unionslisten over ny mat, inkludert økt maksimumsnivå og ny matvarekategori.
Frøolje fra Allanblackia ble første gang godkjent som ny mat-ingrediens i smørefett og smørbare produkter basert på fløte i 2008, og inkludert i unionslisten ved forordning (EU) nr. 2017/2470.
Forordningen godkjenner tilsetning av frøolje fra Allanblackia til flere matvarekategorier (blanding av vegetabilske oljer og melk), og en økning av maksimumsgrensen for de godkjente matvarekategoriene.
EFSA har i en risikovurderingen publisert 27. juni 2018 konkludert med at bruk av frøolje fra Allanblackia i de foreslåtte matvarekategoriene er trygt opptil 30 % (w/w). Det foreligger dermed grunnlag for godkjenning av utvidet bruk.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser utkastet til rettsakt som EØS-relevant og akseptabelt.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.
Sammendrag av innhold
Rettsakten godkjenner utvidelse av bruksbetingelsene for frøolje fra Allanblackia i unionslisten over ny mat, inkludert økt maksimumsnivå og ny matvarekategori.
Frøolje fra Allanblackia ble første gang godkjent som ny mat-ingrediens i smørefett og smørbare produkter basert på fløte i 2008, og inkludert i unionslisten ved forordning (EU) nr. 2017/2470.
Forordningen godkjenner tilsetning av frøolje fra Allanblackia til flere matvarekategorier (blanding av vegetabilske oljer og melk), og en økning av maksimumsgrensen for de godkjente matvarekategoriene.
EFSA har i en risikovurderingen publisert 27. juni 2018 konkludert med at bruk av frøolje fra Allanblackia i de foreslåtte matvarekategoriene er trygt opptil 30 % (w/w). Det foreligger dermed grunnlag for godkjenning av utvidet bruk.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser utkastet til rettsakt som EØS-relevant og akseptabelt.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.