Tillatelse til utvidelse av bruksområdet for olje av Schizochytrium sp. som ny mat: forlengelse
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2019/109 av 24. januar 2019 om tillatelse til en utvidelse av bruksområdet for olje fra Schizochytrium sp. som et nytt næringsmiddel i henhold til europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2015/2283, og om endring av Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470
Commission Implementing Regulation (EU) 2019/109 of 24 January 2019 authorising an extension of use of Schizochytrium sp. oil as a novel food under Regulation (EU) 2015/2283 of the European Parliament and of the Council, and amending Commission Implementing Regulation (EU) 2017/2470
Norsk forskrift kunngjort 21.5.2019
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 9.5.2019)
Sammendrag av innhold
Rettsakten godkjenner utvidelse av bruksbetingelsene for olje fra mikroalgen Schizochytrium sp i unionslisten over ny mat.
Olje fra mikroalgen Schizochytrium sp er tidligere godkjent som ny mat (kommisjonsbeslutning (EU) 2014/463), og inngår nå i unionslisten over ny mat, som ble fastsatt ved forordning (EU) 2017/2470, og trådte i kraft 19. januar 2018.
Forordningen godkjenner tilsetning av olje fra mikroalgen Schizochytrium sp til en ny matvarekategori : frukt- og grønnsakspureer.
EFSA er ikke bedt om en vurdering i denne saken, ettersom det ikke vurderes at en utvidelse av tillatte matvarekategorier vil ha en negativ helseeffekt.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser utkastet til rettsakt som EØS-relevant og akseptabelt.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.
Sammendrag av innhold
Rettsakten godkjenner utvidelse av bruksbetingelsene for olje fra mikroalgen Schizochytrium sp i unionslisten over ny mat.
Olje fra mikroalgen Schizochytrium sp er tidligere godkjent som ny mat (kommisjonsbeslutning (EU) 2014/463), og inngår nå i unionslisten over ny mat, som ble fastsatt ved forordning (EU) 2017/2470, og trådte i kraft 19. januar 2018.
Forordningen godkjenner tilsetning av olje fra mikroalgen Schizochytrium sp til en ny matvarekategori : frukt- og grønnsakspureer.
EFSA er ikke bedt om en vurdering i denne saken, ettersom det ikke vurderes at en utvidelse av tillatte matvarekategorier vil ha en negativ helseeffekt.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser utkastet til rettsakt som EØS-relevant og akseptabelt.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.