Tilsyn med verdipapirforetak: utfyllende bestemmelser om kriterier for å identifisere kategorier av ansatte som har en vesentlig innvirkning på risikoprofilen til foretaket
EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 9.10.2024
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 28.3.2022)
Sammendrag av innhold
Forordningen er utfyllende regler til direktiv 2019/2034 om tilsyn med verdipapirforetak (Investment Firm Directive, IFD).
Direktiv 2019/2034 om tilsyn med verdipapirforetak gir blant annet regler om variabel godtgjørelse til ansatte med arbeidsoppgaver som har en vesentlig innvirkning på verdipapirforetakets risikoprofil eller midlene det forvalter (risikotakere). Et formål med reglene om variabel godtgjørelse til risikotakere er å skape balanse mellom deres interesser og interessene til verdipapirforetaket, aksjeeiere, kreditorer, kunder og andre berørte parter ved at risikotakere gis insentiver til å opptre i verdipapirforetakets langsiktige interesse.
Forordningen fastsetter kvalitative og kvantitative kriterier som skal anvendes for å definere hvilke ansatte som skal anses som risikotakere. En ansatt skal vurderes som risikotaker dersom ett eller flere av de kvalitative eller kvantitative kriteriene er oppfylt. De kvalitative kriteriene knytter seg særlig til stilling, beslutningsfullmakter og lederansvar for ansatte og/eller forretningsenheter. De kvantitative kriteriene fastsetter at ansatte med godtgjørelse som overstiger visse absolutte eller relative terskler skal anses som risikotakere, med mindre verdipapirforetaket godtgjør at vedkommendes arbeidsoppgaver likevel ikke har vesentlig innvirkning på verdipapirforetakets risikoprofil eller midlene det forvalter.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Forordningen vil tas inn i EØS-avtalen og gjennomføres i norsk rett ved inkorporering. Dvs. at det i lov eller forskrift tas inn en bestemmelse om at forordningen gjelder som norsk forskrift.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Forordningen viderefører i hovedsak de tilsvarende reglene som gjelder for verdipapirforetak i dag, og får ingen nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser for norske myndigheter, foretak eller borgere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av spesialutvalget for kapitalbevegelser og finansielle tjenester, der berørte departementer er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Forordningen antas ikke å være i konflikt med norske interesser eller andre internasjonale forpliktelser. Forordningen anses EØS-relevant og akseptabel.
Rettsakten er utfyllende til direktiv 2019/2034 som ikke er tatt inn i EØS-avtalen. Ikrafttredelsestidspunktet må tilpasses slik at rettsakten tidligst trer i kraft samtidig som IFD i EØS-avtalen.
Status
Rettsakten er vedtatt og i kraft i EU, og er til vurdering for innlemmelse i EØS-avtalen. Innlemmelse i EØS-avtalen fordrer at direktiv 2019/2034 (Investment Firm Directive - IFD) tas inn i EØS-avtalen.