Delegert kommisjonsforordning (EU) 2024/1229 av 20. februar 2024 om utfylling av europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/4 ved å fastsette spesifikke øvre grenser for krysskontaminering med antimikrobielle virkestoffer i fôr til dyr utenfor målgruppen og analysemetoder for disse stoffene i fôr
Vilkår for produksjon, salg og bruk av medisinfôr til dyr: krysskontaminasjon med antimikrobielle stoffer
EØS-komitebeslutning 6.12.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Tidligere
- Utkast til forordning lagt fram av Kommisjonen 12.10.2023 med tilbakemeldingsfrist 9.11.2023
- Utkast til delegert kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering 20.2.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 30.4.2024
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 31.7.2024
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 16.5.2024)
Sammendrag av innhold
I henhold til artikkel 7 i medisinfôrforordningen (forordning (EU) 2019/4) skal det fastsettes delegerte rettsakter med grenseverdier for krysskontaminering av 24 antimikrobielle virksomme stoffer fra medisinfôr til fôr til dyr utenfor målgruppen (non-target feed). Disse grenseverdiene fastsettes i denne rettsakten. Det gis også analysemetoder for de antimikrobielle midlene sammen med kvantifiseringsgrensene (LOQ). Følgende grenseverdier er satt:
- grensen for krysskontaminering av virksomt stoff til fôr til dyr utenfor målgruppen er 1% av virksomet stoff i den siste batchen av medisinfôr/mellomprodukt som ble produsert før produksjon av fôr til dyr utenfor målgruppen.
- dersom det produseres fôr til matproduserende landdyr rett etter at det er produsert medisinfôr til fisk, er grensen for krysskontaminering i det etterfølgende fôret <LOQ for det aktuelle virksomme stoffet.
- grensen for krysskontaminering i fôr til dyr som produserer egg eller melk for humant konsum er <LOQ for det aktuelle virksomme stoffet.
- grensen for krysskontaminering i fôr til matproduserende slaktedyr er <LOQ for det aktuelle virksomme stoffet hvis dyret skal slaktes innenfor den lengste tilbakeholdelsestiden for det virksomme stoffet.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om medisinfôr.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet eller fôrbransjen.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er under vurdering av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget er ikke ferdig med sin vurdering.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Innholder informasjon unntatt offentlighet, jf. offl. § 20
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.