Delegert kommisjonsdirektiv (EU) 2024/782 av 4. mars 2024 om endring av europaparlaments- og rådsdirektiv 2005/36/EF med hensyn til godkjenning av yrkeskvalifikasjoner for sykepleiere med ansvar for alminnelig sykepleie, tannleger og farmasøyter
Yrkeskvalifikasjonsdirektivet: endringsbestemmelser for sykepleiere mfl.
EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 25.9.2024
Tidligere
- Utkast til direktiv lagt fram av Kommisjonen 15.1.2024 med tilbakemeldingsfrist 12.2.2024
- Utkast til delegert kommisjonsdirektiv sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering 4.3.2024
- Kommisjonsdirektiv publisert i EU-tidende 31.5.2024
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 19.11.2024)
Sammendrag av innhold
I direktiv 2005/36/EF om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner (yrkeskvalifikasjonsdirektivet) er det syv yrker hvor det er satt minstekrav til utdanningen i direktivet. Det gjelder utdanningene til sykepleier, medisin, tannlege, farmasøyt (provisorfarmasøyt), jordmor, veterinær og arkitekt. Europakommisjonen har i yrkeskvalifikasjonsdirektivet en delegert fullmakt til å endre minstekravene til utdanningene. Eventuelle endringer skal ta hensyn til anerkjente vitenskapelige og tekniske utvikling.
I delegert kommisjonsdirektiv 2024/782 endret Europakommisjonen artikkel 31(6) og vedlegg 5.2.1 for sykepleier, artikkel 34(3) og vedlegg 5.3.1 for tannlege og artikkel 44(3) og vedlegg 5.6.1 for farmasiutdanningen.
I sykepleierutdanningen er følgende nye temaer lagt til i utdanningskravene: personsentrert omsorgsteori, ledelsesteori anvendt på sykepleie, evidensbasert praksis, e-helse og tekniske innovasjoner knyttet til helsetjenester og sykepleiemetoder.
I tannlegeutdanningen er følgende nye temaer lagt til i utdanningskravene: implantologi, gerodontologi, tverrprofesjonell samarbeidsbehandling, tannhelse – munnhelse i samfunnet, praksisledelse, genetikk og genomikk, immunologi, regenerativ medisin/odontologi og digital teknologi i tannbehandling.
I farmasiutdanningen er følgende nye temaer lagt til i utdanningskravene: biofarmasøytisk teknologi og bioteknologi, genetikk og farmakogenomikk, immunologi, klinisk farmasi, farmasøytisk omsorg, sosialfarmasi, epidemiologi og farmakoepidemiologi, farmasipraksis, inter- og flerfaglig samarbeid, patologi og patofysiologi, helseøkonomi og farmakoøkonomi, informasjonsteknologi og digital teknologi.
Direktivet må gjennomføres i EU-statene innen 4. mars 2026.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Kravene til utdanningene som omfattes av delegert kommisjonsdirektiv er gjennomført forskrift om nasjonal retningslinje for sykepleierutdanning, forskrift om nasjonal retningslinje for tannlegeutdanning og forskrift om nasjonal retningslinje for farmasøytutdanningene.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Direktivet er kun en justering av minstekravet til sykepleie-, tannlege og farmasøytutdanningene. Utdanningsinstitusjonene må vurdere endringer i studieplaner for de berørte utdanningene som en følge av direktivet. Ellers er det ingen økonomiske eller administrative konsekvenser.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av spesialutvalget for utdanning, der berørte departementer er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Kunnskapsdepartementet vurderer om det er nødvendig å endre forskrift om nasjonal retningslinje for sykepleierutdanning, forskrift om nasjonal retningslinje for tannlegeutdanning og forskrift om nasjonal retningslinje for farmasøytutdanningene.
Status
Utkast til beslutning om innlemmelse i EØS-avtalen er overlevert til EEA.S.