Europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2024/505 av 7. februar 2024 om endring av europaparlaments- og rådsdirektiv 2005/36/EF med hensyn til godkjenning av yrkeskvalifikasjoner for sykepleiere utdannet i Romania
Yrkeskvalifikasjonsdirektivet: sykepleierutdanning fra Romania
Europaparlaments- og rådsdirektiv publisert i EU-tidende 12.2.2024
Tidligere
- Forslag til europaparlaments- og rådsdirektiv lagt fram av Kommisjonen 1.9.2023
- Europaparlamentets plenumsbehandling 12.12.2023
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 19.11.2024)
Sammendrag av innhold
Da Romania ble medlem av EU, fikk sykepleiere med utdanning fra Romania og som ikke oppfylte minstekravene til utdanning i yrkeskvalifikasjonsdirektivet, rett til godkjenning hvis de hadde minst tre års yrkeserfaring de siste fem år og hadde fullført en bestemt utdanning. Dette kalles "særlig ervervede rettigheter" i yrkeskvalifikasjonsdirektivet. I tillegg ble det opprettet et eget etterutdanningsprogram for sykepleiere med ansvar for den alminnelige sykepleie. Målet med etterutdanningsprogrammet var å gi dem den nødvendige kompetansen som de manglet etter direktivets krav.
Etterutdanningsprogrammet for sykepleiere startet i studieåret 2013-2014. Etter studieåret 2018-2019 hadde 23 personer med videregående utdanning og over 3 000 personer med postgymnasial utdanning fullført programmet.
Ifølge yrkeskvalifikasjonsdirektivet er vertsstaten ikke automatisk forpliktet til å godkjenne yrkeskvalifikasjonene til sykepleiere som har gjennomført etterutdanningsprogrammet. Programmet skal vurderes som dokumentasjon for ytterligere ferdigheter og kunnskap, som et ledd i godkjenningsprosessen.
Europakommisjonen foreslår at sykepleiere som har gjennomført etterutdanningsprogrammet skal få godkjent deres særlige ervervede rettigheter uten å måtte dokumentere yrkeserfaring, jf. forslaget til endring i artikkel 33a i yrkeskvalifikasjonsdirektivet.
Europakommisjoen foreslår også en endring i artikkel 10 bokstav b, kun for å rette en manglende henvisning til artikkel 33a i direktivet.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten berører kun helseyrker. For helseyrker er yrkeskvalifikasjonsdirektivet tatt inn i forskrift om autorisasjon, lisens og spesialistgodkjenning for helsepersonell med yrkeskvalifikasjoner fra andre EØS-land eller fra Sveits. Vedlegg IV i forskriften må endres som en følge av rettsakten.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Forslaget har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av spesialutvalget for utdanning, der berørte departementer er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel
Status
Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA-statene.