Unionslisten over ny mat: rettelser
Norsk forskrift kunngjort 12.10.2023
Tidligere
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 14.6.2023
- EØS-komitebeslutning 22.9.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 2.6.2023)
Sammendrag av innhold
Forordningen korrigerer feil i oppføringene i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470), for
• Myseproteinisolat fra melk: Oppsettet i kolonnen for bruksvilkår i tabell 1 endres, slik at det klart framgår hvilke maksimumsgrenser som gjelder for hvilke matvarekategorier.
• 3-sykofyllaktose: Korrigering av feil maksimumsnivå for henholdsvis aromatiserte og ikke-aromatiserte fermenterte melkebaserte produkter i kolonnen for bruksvilkår i tabell 1.
• Galaktooligosakkarid: Bacillus circulans fjernes som kilde til enzymet beta-galaktosidase i beskrivelsen under spesifikasjonene i tabell 2.
• Xylo-oligosakkarider: «Vanninnhold» erstattes med «tørrstoff» i spesifikasjonen i tabell 2
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabelt
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA-statene.