Hopp til hovedinnhold
Search
Søk
Navigation button
Område
Toggle menu
Arbeids- og sosialpolitikk
Energi
Finansielle tjenester
Forbrukersaker
Forskning og utdanning
Handelsforenklinger
Helse
Immaterialrett
Indre marked og EØS
Informasjonssamfunnet
Justis- og innenrikssaker
Katastrofeberedskap
Konkurranse og statsstøtte
Kultur og medier
Mattrygghet
Miljø og klima
Offentlige anskaffelser
Selskapsrett
Statistikk
Tjenester og etablering
Transport
Oversikt
Toggle menu
Beslutningsprosessen
Toggle menu
Nye EU-initiativ og forslag
Nye EU-vedtak
Nye EØS-vedtak
Parlamentsbehandling
Nye lover og forskrifter
EØS-avtalen
Toggle menu
EØS-avtalens artikler
EØS-avtalens vedlegg og protokoller
Schengen-avtalen
Toggle menu
Forslag til nye Schengen-rettsakter
Vedtatte Schengen-rettsakter
Schengen-politikkdokumenter
Utvalgte oversikter
Toggle menu
EU-byråer
EU-komiteer
EU-programmer
EU-pakker
Politikkdokumenter
Rettsakter fra A til Å
KOM-forslag
Lær mer
Toggle menu
Beslutningsprosessen
EU-rettsaktene
EØS-avtalen
Schengen-avtalen
Relevante lenker
Ordliste
Nyhetsbrev
Hjem
Søk
Søk
Søk
Energieffektiviseringsdirektivet: endringsbestemmelser knyttet til Kroatias tiltredelse til EU
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 15.2.2023) Sammendrag av innhold Rettsakten endrer Energieffektiviseringdirektivet fra 2012, se eget EØS-notat. Energieffektiviseringsdirektivet fra 2012 ble endret av rådsdirektiv 2013/12/EU for å …
Energimerking av støvsugere (opphevet)
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 14.4.2020) Status Energimerkeforordning for støvsugere 665/2013 ble annullert av EU-domstolen 8. november 2018, med virkning fra 18. januar 2019. Som en konsekvens av dette, tas rettsakten ut av …
Energieffektivitetsdirektivet: gjennomføringsbestemmelser om nasjonale handlingsplaner
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 15.2.2023) Sammendrag av innhold I mars 2007 fattet det Europeiske Råd vedtak om et EU-mål på 20 prosent energisparing av primærenergiforbruket i EU innen 2020. I juni 2010 bekreftet det Europeiske …
Energimerking av stekeovner og avtrekkshetter
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 27.1.2016) Sammendrag av innhold Rettsakten er en ny forordning under energimerkedirektivet som er innlemmet i EØS-avtalen. Energimerkedirektivet (2010/30/EU) er et av EUs virkemidler for å nå …
Krav til miljøvennlig utforming av datamaskiner og servere
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 27.1.2016) Sammendrag av innhold Rettsakten er en ny forordning under økodesigndirektivet som er innlemmet i EØS-avtalen. Økodesigndirektivet (2009/125/EF) er et av EUs virkemidler for å nå …
Krav til miljøvennlig utforming av varmtvannsberedere og -lagringstanker
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 8.12.2021) Sammendrag av innhold EU-kommisjonen har vedtatt lovgivning om økodesignkrav til varmtvannsberedere og lagringstanker. Lovgivningen er basert på en studie, som har undersøkt potensialet for …
Energimerking av varmtvannsberedere og varmtvannslagringstanker
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 1.2.2016) Sammendrag av innhold EU-kommisjonen har vedtatt lovgivning om energimerking av varmtvannsberedere med ytelse ≤ 70 kW og varmtvannsbeholdere med lagringsvolum ≤ 500 liter gjennom "Commission …
EUs energieffektivitetsprogram for kontorutstyr
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 7.9.2013) Sammendrag av innhold Energy Star har vært og er en frivillig internasjonal energimerkeordning som skal fremme produksjon og markedsføring av energieffektivt kontorutstyr (IKT-utstyr). …
Krav til miljøvennlig utforming av støvsugere
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.11.2015) Sammendrag av innhold EU-kommisjonen har vedtatt en forordning som setter økodesignkrav til støvsugere. Lovgivingen (forordningen) bygger på en forberedende studie for støvsugere. Studien …
Krav til miljøvennlig utforming av produkter til romoppvarming og anlegg til kombinert rom- og bruksvannoppvarming
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.8.2018) Sammendrag av innhold Denne saken er knyttet til økodesigndirektivet. Direktivet er sammen med energimerkeforordningen virkemidler for å redusere energirelaterte produkters miljøbelastning …
Energimerking av kjeler og kombikjeler
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 1.2.2016) Sammendrag av innhold EU-kommisjonen har vedtatt en forordning om energimerking av kjeler og kombikjeler mv. med kapasitet ? 70 kW (utgangseffekt) gjennom "Commission Delegated Regulation …
Retningslinjer om beregning av andelen fornybar energi fra varmepumper
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 26.11.2014) Sammendrag av innhold Kommisjonens vedtak 1. mars 2013 gir retningslinjer for hvordan den fornybare energiproduksjonen fra ulike vamepumpeteknologier skal beregnes under fornybardirektivet …
Krav til miljøvennlig energiforbruk under ventemodus (standby) til elektrisk og elektronisk utstyr
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 7.1.2016) Sammendrag av innhold Rettsakten er en endring (utvidelse) av to forordninger under økodesigndirektiv 2009/125/EF som er tatt inn i EØS-avtalen. Økodesigndirektivet setter krav til …
Krav til miljøvennlig utforming av luftbaserte sentralvarmeprodukter, kjøleprodukter, høytemperatur prosesskjølere og viftekonvektorer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 23.6.2017) Sammendrag av innhold Den 20. desember 2016 ble økodesignforordning 2016/2281 om produkter til luftbåren oppvarming og kjøling publisert i Official Journal. Forordningen ligger innenfor …
Krav til miljøvennlig utforming av energirelaterte produkter: endringsbestemmelser om bruk av toleranser i verifiseringsprosedyrer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 6.11.2017) Sammendrag av innhold Kommisjonsforordning nr. 2016/2282 om bruk av toleranser til verifikasjonsformål er gjennomført ved endring i økodesignforskriften. Det er en horisontal …
Krav til miljøvennlig utforming av energirelaterte produkter: endringsbestemmelser om bruk av toleranser i verifiseringsprosedyrer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 6.11.2017) Sammendrag av innhold Delegert kommisjonsforordning nr. 2017/254 om endring av regler for bruk av toleranser i verifikasjonsprosedyren i forbindelse med tilsyn med de produktspesifikke …
Retningslinjer for selvregulerende tiltak utført av industrien
BAKGRUNN (fra kommisjonsrekommmandasjonen, dansk utgave) (1) I artikel 15, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF af 21. oktober 2009 fastsættes det, at når et produkt opfylder de kriterier, der er angivet i artiklens stk. 2, …