Hopp til hovedinnhold
Search
Søk
Navigation button
Område
Toggle menu
Arbeids- og sosialpolitikk
Energi
Finansielle tjenester
Forbrukersaker
Forskning og utdanning
Handelsforenklinger
Helse
Immaterialrett
Indre marked og EØS
Informasjonssamfunnet
Justis- og innenrikssaker
Katastrofeberedskap
Konkurranse og statsstøtte
Kultur og medier
Mattrygghet
Miljø og klima
Offentlige anskaffelser
Selskapsrett
Statistikk
Tjenester og etablering
Transport
Oversikt
Toggle menu
Beslutningsprosessen
Toggle menu
Nye EU-initiativ og forslag
Nye EU-vedtak
Nye EØS-vedtak
Parlamentsbehandling
Nye lover og forskrifter
EØS-avtalen
Toggle menu
EØS-avtalens artikler
EØS-avtalens vedlegg og protokoller
Schengen-avtalen
Toggle menu
Forslag til nye Schengen-rettsakter
Vedtatte Schengen-rettsakter
Schengen-politikkdokumenter
Utvalgte oversikter
Toggle menu
EU-byråer
EU-komiteer
EU-programmer
EU-pakker
Politikkdokumenter
Rettsakter fra A til Å
KOM-forslag
Lær mer
Toggle menu
Beslutningsprosessen
EU-rettsaktene
EØS-avtalen
Schengen-avtalen
Relevante lenker
Ordliste
Nyhetsbrev
Hjem
Søk
Søk
Søk
Sammensetning og merking av næringsmidler for personer som ikke tåler gluten
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 4.8.2009) Sammendrag av innhold Rettsakten omhandler sammensetning og merking av næringsmidler som er egnet til personer med glutenintoleranse. Bestemmelsene gjelder næringsmidler som inneholder …
Renhetskriterier for andre tilsetningsstoffer til mat enn fargestoffer og søtningsstoffer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 9.6.2010) Sammendrag av innhold Rettsakten er en oppfølgelse av internasjonale avtaler. Kriterier for renhet og identitet (renhetskriterier) gis for å sikre at tilsetningstoffer, som omsettes og …
Aromastoffer som brukes i eller på matvarer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 25.11.2009) Sammendrag av innhold Kommisjonsvedtak 1999/217/EF oppretter et register over aromastoffer brukt i eller på næringsmidler, som er i bruk i EØS. Bare de stoffene som til enhver tid er nevnt …
Hindring og reduksjon av fusarium-toksiner i korn og kornprodukter
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.1.2008) Sammendrag av innhold Norge laget for noen år siden et dokument for Codex Alimentarius som omhandlet hvordan kornet kunne dyrkes og lagres for å hindre/redusere innhold av fusariumtoksinet …
Maksimalverdier for plantevernmidlene azoxystrobin og fludioxonil i næringsmidler
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 21.12.2009) Sammendrag av innhold Rettsakten endrer en grenseverdi for hvert av stoffene azoxystrobin og fludioksinil. For azoxystrobin gjelder det i nepe. Årsaken er at denne kulturen er godkjent som …
Forlengelse av importforbud fra Peru av visse bløtdyr til konsum
Red. anm.: Innlemmet i EØS-avtalen ved forenklet hasteprosedyre (uten EØS-komitevedtak) BAKGRUNN (fra EØS-notatet) Sammendrag av innhold Rettsakten endrer kommisjonsvedtak 2008/866/EF som forbyr import av muslinger fra Peru i en periode begrenset til 31. …
Grenseverdier for visse forurensende stoffer i næringsmidler
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 15.06.2015) Sammendrag av innhold Forslaget til rettsakt endrer forordning (EF) nr. 1881/2006. Forslaget er å øke grenseverdien for summen av ikke-dioksinliknende PCB (idl-PCB) i pigghå fra 75 til 200 …
Prøvetakingsmetoder og analysemetoder ved kontroll av nitratinnholdet i næringsmidler
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 01.02.2008) Sammendrag av innhold Rettsakten fastsetter prøvetakingsmetoder og angir kriterier for analysemetoder av nitrat i salat, spinat og barnemat. Hensikten er å ha best mulige retningslinjer …
Påstandsforordningen for matvarer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.5.2012) Sammendrag av innhold Rettsakten omhandler ernærings- og helsepåstander brukt i merking og kommersiell informasjon av matvarer. Området har ikke vært harmonisert tidligere i EØS. Merking …
Gebyrer til EUs referanselaboratorium for genetisk modifiserte organismer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.11.2009) Sammendrag av innhold Rettsakten omhandler bestemmelser om at de som søker om å få godkjent produkter under forordning (EF) nr. 1829/2003 vedrørende genmodifiserte næringsmidler og …
Tilsettingsstoffer i næringsmidler
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 25.4.2012) Sammendrag av innhold Direktiv 2006/52/EF endrer direktiv 95/2/EF om andre tilsetningsstoffer enn fargestoffer og søtstoffer og direktiv 94/35/EF om søtstoffer til bruk i næringsmidler. …
Morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger til spedbarn og småbarn
BAKGRUNN (fra EØS-notatet) Sammendrag av innhold Rettsakten bygger på en rapport utarbeidet og publisert av EUs vitenskapskomite i 2003 (Report of the SCF on the revision of Essential Requirements of Infant Formulae and Follow-on Formulae - adopted 4 …
Omsetningstillatelse for visse morsmelkerstatninger
BAKGRUNN (fra EØS-notatet) Sammendrag av innhold Rettsakten gir en midlertidig omsetningstillatelse for et morsmelkerstatningsprodukt som ikke er i samsvar med kravene i direktiv 91/321/EØF. Dette dirktivet som setter krav til innholdet i …
Ekstraksjonsmidler anvendt ved fremstilling av næringsmidler og næringsmiddelingredienser (omarbeiding)
Red. anm.: Direktivet erstatter og opphever direktiv 88/344/EØF og senere endringer av dette. BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 9.6.2010) Sammendrag av innhold Rettsakten er en omarbeiding (recast) av rådsdirektiv 88/344/EF om …
Grenseverdier for rester av plantevernmidler i næringsmidler og fôr
Bakgrunn (fra EØS-notatet) Sammendrag av innhold Rettsakten etablerer vedlegg I til forordning (EF) nr. 396/2005, som er listen over næringsmiddel- og fôrprodukter grenseverdier for rester av plantevernmidler skal gjelde for. Listen omfatter alle …
Aktive og intelligente materialer i kontakt med matvarer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 14.6.2010) Sammendrag av innhold Forordningen gjelder aktive og intelligente materialer og gjenstander i kontakt med næringsmidler (matkontaktmaterialer). Aktive og intelligente matkontaktmaterialer …
Tilsetning av substanser i næringsmidler til spesielle ernæringsmessige behov
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 6.5.2010) Sammendrag av innhold Mange næringsstoffer, som vitaminer, mineraler, aminosyrer og andre substanser, kan tilsettes næringsmidler til bruk ved spesielle ernæringsmessige behov for å sikre de …
Markedsføring av visse økologiske landbruksprodukter fra tredjeland
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 22.3.2017) Sammendrag av innhold Implementeringsreglene for import av økologiske varer, forordning (EF) nr. 1235/2008 klargjør hvordan importreglene, som er omtalt i forordning (EF) nr. 834/2007 skal …
Merkingsbestemmelser for vinsektoren (overgangsordning)
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.5.2012) Sammendrag av innhold Rettsakten gjelder unntak fra vedlegg IIIa til direktiv 2000/13/EF (merkedirektivet) vedrørende plikten til å merke med allergener. Forordning (EF) nr 415/2009 …
Permanent godkjenning av visse fôrtilsetningsstoffer og ti års godkjenning for et koksidiostatikum
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 31.7.2018) Sammendrag av innhold Rettsakten gir varig godkjenning av enzymet 3-fytase som produseres av en gjær, Hansenula polymorfa (DSM 15087) , handelsnavn Phytase SP 1002. Bruksområdet er smågris, …
Strengere offentlig kontroll ved import av visse fôr- og matvarer av ikke-animalsk opprinnelse
BAKGRUNN - I (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 16.6.2010) Sammendrag av innhold Rettsakten fastsetter bestemmelser om en mer intensiv offentlig kontroll ved import av visse fôrvarer og næringsmidler av ikke-animalsk opprinnelse fra tredjeland. …
Materialer og artikler som er ment for å komme i kontakt med næringsmidler
Bakgrunn (fra EØS-notatet) Sammendrag av innhold Rettsakten fastsetter minimumskrav for god produksjonpraksis (GMP) i virksomheter som produserer materialer og gjenstander i kontakt med næringsmidler. Videre stiller rettsakten detaljerte krav til både …
Økologiforordningen 1991 (endringer 2006) om økologisk produksjon og merking av landbruksprodukter og næringsmidler: endringsbestemmelser
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 5.6.2008) Sammendrag av innhold Formål: Forordning 1991/2006 (EF) endrer forordning 2092/91 (EØF). Endringene er foretatt fordi : • at økologiske produkter må kunne importeres til EU, merket med …
Utvinning og markedsføring av naturlig mineralvann (omarbeiding)
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 22.2.2010) Sammendrag av innhold Rettsakten omhandler naturlig mineralvann utvunnet fra grunnen i et medlemsland og anerkjent som naturlig mineralvann av det enkelte medlemsland. Den omfatter også …
Beskyttelsestiltak overfor animalske produkter importert fra Kina
Red. anm.: Innlemmet i EØS-avtalen ved forenklet hasteprosedyre (uten EØS-komitevedtak) BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 22.3.2012) Sammendrag av innhold Rettsakten endrer vedtak 2002/994/EF som fastsetter et importforbud for …
Grenseverdier for visse plantevernmidler
Landbruks- og matdepartementets bakgrunnsnotat - april 2007 Sammendrag av innhold Rettsakten endrer grenseverdiene for plantevernmidlene desmedifam, fenmedifam og klorfenvinfos i næringsmidler. Stoffene har vært på markedet i EU, men først nå blitt …
Styret for Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA)
Helse- og omsorgsdepartementets bakgrunnsnotat - oktober 2007 Sammendrag av innhold Artikkel 25(1) i forordning (EF) nr. 178/2002 (Food Law) fastslår at medlemmene av EFSAs (European Food Safety Authority) styre skal utpekes av Rådet i samråd med …
Vitenskapsgruppene til Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA)
Helse- og omsorgsdepartementets bakgrunnsnotat - oktober 2007 Sammendrag av innhold For å imøtekomme det stigende antall anmodninger om vitenskapelige uttalelser vedrørende plantehelse har European Food Safety Authority (EFSA) bedt Kommisjonen om å …
Hygieneregler for næringsmidler av animalsk opprinnelse
Departementsnotat - oktober 2007 Sammendrag og innhold Forordningen er en endringsforordning til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 853/2004 (H2) som er en rettsakt i "hygienepakken". Hygienepakken består av blant annet av forordningene (EF) nr. …
Reinleikskriterium for søtstoff i næringsmiddel
Helse- og omsorgsdepartementets bakgrunnsnotat - juni 2007 Sammendrag av innhold Dette er femte endring av direktiv 95/31/EF. Direktiv 95/31/EF gir kriterier for renhet og identitet for søtstoffer. Dette sikrer at stoffet som omsettes på markedet er det …
Renhetskriterier for tilsetningsstoffer i næringsmidler
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 9.6.2008) Sammendrag av innhold Dette er syvende endring av direktiv 96/77/EF som fastsetter kriterier for renhet og identitet for andre tilsetningsstoffer enn fargestoffer og søtstoffer …
Gjennomføringsbestemmelser for økologisk produksjon av akvakulturdyr og tang
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 22.3.2017) Sammendrag av innhold Forordning (EF) nr. 710/2009 fastsetter gjennomføringsregler for økologisk produksjon av akvakulturdyr og tang. Reglene trådte i kraft 1. juli 2010 i EU. Inntil da …
Beskyttelsestiltak ved import av muslinger fra Peru
Red. anm.: Innlemmet i EØS-avtalen ved forenklet hasteprosedyre (uten EØS-komitevedtak) BAKGRUNN (fra kommisjonsvedtaket, dansk utgave) (1) Kommissionens beslutning 2008/866/EF af 12. november 2008 om beredskabsforanstaltninger, som suspenderer importen …
Overgangstiltak for gjennomføring av EUs hygienebestemmelser for matvarer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 22.7.2011) Sammendrag av innhold Rettsakten forlenger visse overgangsordninger i forbindelse med gjennomføringen av Europaparlaments- og Rådsforordningene (EF) nr. 853/2004 (H2), (EF) nr. 854/2004 …
Avslag for visse helsepåstander på matvarer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.5.2012) Sammendrag av innhold Rettsakten inneholder avgjørelser av fire søknader om bruk av helsepåstander etter artikkel 14 i forordning (EF) nr. 1924/2006 om bruk av ernærings- og helsepåstander …
Avslag for visse helsepåstander på matvarer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.5.2012) Sammendrag av innhold Rettsakten inneholder avgjørelse av en søknad om bruk av helsepåstand etter artikkel 13 i forordning (EF) nr. 1924/2006 om bruk av ernærings- og helsepåstander på …
Søknadsprosedyrer i helsepåstandsforordningen
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.5.2012) Sammendrag av innhold Rettsakten endrer forordning (EF) nr. 353/2008 som fastsetter gjennomføringsbestemmelser vedrørende søknader om godkjenning av helsepåstander, jf artikkel 15 i …
Endringer til listen over godkjente vitamin- og mineralforbindelser som kan tilsettes matvarer og kosttilskudd
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 26.1.2012) Sammendrag av innhold Kosttilskuddirektivet 2002/46/EF og berikingsforordningen (EF) nr. 1925/2006 inneholder begge lister over hvilke vitamin- og mineralforbindelser som kan brukes i …
Overgangsordninger for behandling av rå melk ved meierier i Bulgaria
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 22.7.2011) Sammendrag av innhold Rettsakten er laget på bakgrunn av at Bulgaria og Romania tiltrådte fellesskapet fra 1. januar 2007 og dermed fikk markedsadgang til EØS-området, også når det gjelder …
Godkjent helsepåstand vedrørende virkningene av et vannoppløselig tomatkonsentrat
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.5.2012) Sammendrag av innhold Rettsakten gjelder vedtak om innvilgelse av bruk av helsepåstand fattet med grunnlag i forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen). Helsepåstanden gjelder …
Godkjenning av neotam som søtningsstoff i matvarer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 16.6.2010) Sammendrag av innhold Dette direktivet gjelder endring av direktiv 94/35/EF om søtstoff til næringsmidler. Endringsdirektivet ble fastsatt ved komitologi, jf forordning (EF) nr. 1333/2008, …
Import av tørket sauekjøtt fra Sør-Afrika og Uruguay
Red. anm.: Innlemmet i EØS-avtalen ved forenklet hasteprosedyre (uten EØS-komitevedtak) BAKGRUNN (fra kommisjonsvedtaket, dansk utgave) (1) Ved Kommissionens beslutning 2007/777/EF af 29. november 2007 om dyre- og folkesundhedsbetingelser og …
Vilkår for import av melk og meieriprodukter fra Kina
Red. anm.: Innlemmet i EØS-avtalen ved forenklet hasteprosedyre (uten EØS-komitevedtak) BAKGRUNN (fra kommisjonsforordningen, dansk utgave) (1) I henhold til artikel 53 i forordning (EF) nr. 178/2002 kan der vedtages relevante …
Berikingsforordningen: tilsetting av vitaminer og mineraler i næringsmidler
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 9.6.2008) Sammendrag av innhold Rettsakten regulerer tilsetting av vitaminer og mineraler og visse andre stoffer til næringsmidler. Andre stoffer defineres som "stoffer som ikke er vitaminer eller …
Maksimalgrenseverdiene for restkonsentrasjoner av visse plantevernmidler
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 14.6.2010) Sammendrag av innhold Rettsakten endrer enkelte av grenseverdiene for stoffene azoksystrobin, acetamiprid, clomazone, cyflufenamid, emamektin benzoat, famoksadon, fenbutatinokyd, …
Plastmaterialer og -gjenstander i kontakt med næringsmidler
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 17.12.2009) Sammendrag av innhold Kommisjonsdirektiv 2002/72/EF om plastmaterialer og -gjenstander i kontakt med næringsmidler (plastdirektivet) inneholder en fellesskapsliste over monomerer og andre …
Godkjenning og avslag for visse helsemessige påstander på matvarer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.5.2012) Sammendrag av innhold Rettsakten inneholder avgjørelser av 21 søknader om bruk av helsepåstander etter artikkel 14 i forordning (EF) nr. 1924/2006 om bruk av ernærings- og helsepåstander på …
Avslag for visse helsemessige påstander på matvarer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.5.2012) Sammendrag av innhold Rettsakten inneholder avgjørelser av to søknader om bruk av helsepåstander etter artikkel 13 i forordning (EF) nr. 1924/2006 om bruk av ernærings- og helsepåstander på …
Godkjenning og avvisning av visse helsepåstander på matvarer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.5.2012) Sammendrag av innhold Rettsakten inneholder avgjørelser av 16 søknader om bruk av helsepåstander etter artikkel 14 i forordning (EF) nr. 1924/2006 om bruk av ernærings- og helsepåstander på …
Avvisning av visse helsepåstander på matvarer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.5.2012) Sammendrag av innhold Rettsakten inneholder avgjørelser av to søknader om bruk av helsepåstander etter artikkel 13 i forordning (EF) nr. 1924/2006 om bruk av ernærings- og helsepåstander på …
Nåværende side
1
Side
2
Neste side
››
Siste side
Siste »