Hopp til hovedinnhold
Search
Søk
Navigation button
Område
Toggle menu
Arbeids- og sosialpolitikk
Energi
Finansielle tjenester
Forbrukersaker
Forskning og utdanning
Handelsforenklinger
Helse
Immaterialrett
Indre marked og EØS
Informasjonssamfunnet
Justis- og innenrikssaker
Katastrofeberedskap
Konkurranse og statsstøtte
Kultur og medier
Mattrygghet
Miljø og klima
Offentlige anskaffelser
Selskapsrett
Statistikk
Tjenester og etablering
Transport
Oversikt
Toggle menu
Beslutningsprosessen
Toggle menu
Nye EU-initiativ og forslag
Nye EU-vedtak
Nye EØS-vedtak
Parlamentsbehandling
Nye lover og forskrifter
EØS-avtalen
Toggle menu
EØS-avtalens artikler
EØS-avtalens vedlegg og protokoller
Schengen-avtalen
Toggle menu
Forslag til nye Schengen-rettsakter
Vedtatte Schengen-rettsakter
Schengen-politikkdokumenter
Utvalgte oversikter
Toggle menu
EU-byråer
EU-komiteer
EU-programmer
EU-pakker
Politikkdokumenter
Rettsakter fra A til Å
KOM-forslag
Lær mer
Toggle menu
Beslutningsprosessen
EU-rettsaktene
EØS-avtalen
Schengen-avtalen
Relevante lenker
Ordliste
Nyhetsbrev
Hjem
Søk
Søk
Søk
Organisasjonsstruktur for komiteer på området finansielle tjenester
BAKGRUNN (fra europaparlaments- og rådsdirektivet, norsk utgave) 1) I kommisjonsmeldingen av 11. mai 1999 med tittelen "Gjennomføring av rammebestemmelser om finansielle tjenester: en handlingsplan" er det angitt en rekke tiltak som er nødvendige for å …
Fjernsalg av finansielle tjenesteytelser til forbrukerne (2002)
BAKGRUNN (fra europaparlaments- og rådsdirektivet, norsk utgave) 1) For å verkeleggjere måla for den indre marknaden er det viktig å vedta tiltak med sikte på ei gradvis konsolidering av denne marknaden, og desse tiltaka må medverke til eit høgt nivå for …
Avtaler om finansiell sikkerhetsstillelse
BAKGRUNN (fra europaparlaments- og rådsdirektivet, dansk utgave) (1) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/26/EF af 19. maj 1998 om endelig afregning i betalingssystemer og værdipapirafviklingssystemer udgjorde en milepæl med hensyn til etableringen …
Euroforordningen 2009: betalinger over landegrensene
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 19.05.2014) Status Forordningen ble vedtatt av Rådet og Europaparlamentet 16. september 2009. Forordningen trådte i kraft i medlemslandene 1. november 2009. Forordningen ble tatt inn i EØS-avtalen ved …
Økodesigndirektivet 2005: Krav til miljøvennlig utforming av energiforbrukende produkter
Bakgrunn (fra EØS-notatet) Europaparlaments og rådsdirektiv om å etablere en ramme for eco-design krav til energiforbrukende utstyr (såkalte "Energy using Products" -EuPs) ble først fremmet av Kommisjonen 1. august 2003 gjennom (COM (2003)243final). Den …
Bygningsenergidirektivet 2002
Bakgrunn (fra EØS-notatet) Direktivet er hjemlet i artikkel 175 i EU-traktaten om miljøtiltak og har som formål å forbedre bygningers energibruk. Direktivet er vurdert som EØS-relevant. Bakgrunnen for direktivet er at det finnes et betydelig potensiale …
Kredittvurderingsbyråforordningen (CRA)
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 31.5.2016) Sammendrag av innhold Kredittvurderingsbyråer var tidligere ikke regulert på EU-nivå. De fleste kredittvurderingsbyråene har imidlertid sluttet seg til IOSCOS frivillige anbefalinger/”code …
Bygningsenergidirektivet 2010
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 30.11.2023) Bakgrunn og innhold Forslag til direktiv om bygningers energitilstand ble fremmet av kommisjonen 13. november 2008. Direktivforslaget er en omarbeiding av direktiv 2002/91/EF om bygningers …
Energimerkedirektivet 2010
Red. anm.: Klikk på lenken til "Pakke:" (over) for en samlet oversikt over faktaark på nettstedet Europalov knyttet til den lovgivende pakken som denne saken tilhører. BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 26.10.2015) Sammendrag av …
Dekkmerkeforordningen 2009
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 27.9.2013) Sammendrag av innhold Fordningen introduserer en merkeordning av dekk med henblikk på energieffektivitet og andre sentrale parametre. Dekk kan ha vesentlig betydning for å få til reduksjon …
Retningslinjer for gjennomføring av EU-direktivet om kombinert varme- og kraftproduksjon
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 17.4.2012) Sammendrag av innhold CHP-direktivet (direktiv 2004/8/EF), av 11. februar 2004, har som formål å forbedre energieffektivitet og forsyningssikkerhet ved å fremme høyeffektiv kombinert kraft- …
Dekkmerkeforordningen 2020
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 27.10.2022) Sammendrag av innhold Forslaget til ny dekkmerkeforordning opphever og erstatter forordning (EF) nr. 1222/2009 om merking av dekk med hensyn til drivstoffeffektivitet og andre viktige …
Referanseindeksforordningen 2019 for finansielle instrumenter og kontrakter: endringsbestemmelser om referanseverdier for lavkarbon og positiv karboneffekt
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 14.1.2020) Sammendrag av innhold EU-kommisjonen har lagt frem en pakke med forslag til regelverk og bærekraftig finans. Initiativet er knyttet til Paris-avtalen og FN 2030. En overordnet beskrivelse …
Investeringer og risikoer: offentliggjøring av opplysninger om bærekraft
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 10.1.2024) Sammendrag av innhold Forordningen inngår i en regelverkspakke knyttet til bærekraftig finans. Initiativet er knyttet til Paris-avtalen og FN 2030. En overordnet beskrivelse av pakken er …
Klassifiseringsforordningen for fremme av grønne investeringer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 10.1.2024) Sammendrag av innhold Forordningen inngår i en regelverkspakke knyttet til bærekraftig finans, Paris-avtalen og FN 2030. Forordningen fastsetter et overordnet rammeverk for å avgjøre i …
Avvikling av kredittinstitusjoner og visse verdipapirforetak: endringsbestemmelser
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 17.12.2018) Sammendrag av innhold Forordningen endrer forordningen om Single Resolution Mechanism (forordning 806/2014 - SRM-forordningen) ved at det inntas regler om samlet tapsabsorberingskapasitet …
Krav til miljøvennlig utforming av lyskilder (revisjon)
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 27.3.2023) Denne saken er knyttet til økodesigndirektivet. Direktivet er sammen med energimerkeforordningen virkemidler for å redusere energirelaterte produkters miljøbelastning i hele deres …
Energimerking av lyskilder (revisjon)
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 4.5.2021) Denne saken er knyttet til rammeforordningen (2017/1369) for energimerking av produkter. Energimerkeforordningen skal sammen med økodesigndirektivet bidra til å redusere energirelaterte …
Energimerking av varmtvannsberedere og varmtvannslagringstanker: retting av spansk språkversjon
BAKGRUNN (fra kommisjonsforordningen, dansk utgave) (1) I den spanske udgave af Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 812/2013 er der to fejl i bilag II, tabel 1, søjle M, række B og C, hvor der er en forskel i formlen for tærsklerne for …
Hvitvaskingsdirektivet: utfyllende bestemmelser
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 3.6.2019) Sammendrag av innhold Forordningen gir utfyllende regler til regelverket mot hvitvasking og terrorfinansiering (AMLD IV). Forordningen har bestemmelser om tilfeller der et konsern har en …
Krav til miljøvennlig utforming av eksterne strømkilder
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 12.10.2020) Denne saken er knyttet til økodesigndirektivet (2009/125/EF). Direktivet er sammen med energimerkeforordningen virkemidler for å redusere energirelaterte produkters miljøbelastning i hele …
Krav til miljøvennlig utforming av elektriske motorer og sirkulasjonspumper
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 16.10.2020) Denne saken er knyttet til økodesigndirektivet. Direktivet er sammen med energimerkeforordningen virkemidler for å redusere energirelaterte produkters miljøbelastning i hele deres …
Finansielle referanseverdier: endringsbestemmelser om liste over kritiske referanseverdier
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 17.9.2019) Sammendrag av innhold Forordningen endrer et vedlegg til en annen kommisjonsforordning med liste over kritiske referanseverdier etter referanseverdiforordningen. Tidligere var bare EURIBOR …
Energieffektiviseringsdirektivet: endringsbestemmelser om vurderinger av potensialet for varme- og kjøleeffektivitet
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 5.12.2024) Sammendrag av innhold EU-kommisjonen har vurdert de nasjonale studiene (etter artikkel 14.1 i energieffektiviseringsdirektivet (2012/27/EU)) av varme- og kjølesektoren i EUs medlemsland. …
Transformatorforordningen: endringsbestemmelser
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 19.11.2020) Denne saken er knyttet til økodesigndirektivet. Direktivet er sammen med energimerkeforordningen virkemidler for å redusere energirelaterte produkters miljøbelastning i hele deres …
Krav til miljøvennlig utforming av kjøle- og fryseskap til bruk ved direktesalg
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 10.3.2025) Bakgrunn Denne saken er knyttet til økodesigndirektivet (2009/125/EF). Direktivet er sammen med energimerkeforordningen virkemidler for å redusere energirelaterte produkters miljøbelastning i hele …
Krav til miljøvennlig utforming av sveiseutstyr
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 5.6.2023) Bakgrunn Denne saken er knyttet til økodesigndirektivet. Direktivet er sammen med energimerkeforordningen virkemidler for å redusere energirelaterte produkters miljøbelastning i hele deres …
Informasjon om investeringsprodukter: endring til utfyllende bestemmelser
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 31.3.2020) Sammendrag av innhold PRIIPS-forordningen regulerer nøkkelinformasjonsdokument (KID) for sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter til ikke-profesjonelle investorer. …
Energimerking av kjøle- og fryseskap til bruk i direktesalg
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 4.5.2021) Denne saken er knyttet til rammeforordningen for energimerking av produkter. Energimerkeforordningen skal sammen med økodesigndirektivet bidra til å redusere energirelaterte produkters …
Midlertidig ordning for infrastrukturforetak basert på distribuert blokkjedeteknologi (DLT)
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 4.3.2025) Sammendrag av innhold Forordningen introduserer et pilotregime for multilaterale handelsfasiliteter (MHF) og verdipapiroppgjørsystemer som ønsker å ta opp til handel og/eller registrere og gjøre opp, …
EU-rammeverk for digitale finansielle tjenesters operasjonelle motstandsdyktighet (DORA-forordningen)
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 3.3.2025) Sammendrag av innhold Innledning Forordning (EU)2022/2554 om digital og operasjonell motstandsdyktighet i den finansielle sektoren (DORA-forordningen, heretter DORA). Forordningen gjelder for de …
EU-strategi for detaljhandelsbetalinger
BAKGRUNN (utdrag av Kommisjonens pressemelding av 24.9.2020 om den digitale finanspakken) En strategi for detailbetalinger: moderne og omkostningseffektive betalinger Denne nye strategi har til formål at levere sikre, hurtige og pålidelige …
Digital finans: endringsbestemmelser knyttet til kryptoverdier og operasjonell sikkerhet (DORA-direktivet)
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 3.3.2025) Sammendrag av innhold Forordning (EU) 2022/2554 (DORA) om digital operasjonell motstandsdyktighet i finanssektoren krever tilpasninger i flere direktiver. Tilpasningene fremgår av Direktiv (EU) …
Energimerking: endringer for elektroniske skjermer, vaskemaskiner, lyskilder, kjøleapparater og oppvaskmaskiner
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 31.1.2022) Denne saken er knyttet til rammeforordningen (2017/1369) for energimerking av produkter. Energimerkeforordningen skal sammen med økodesigndirektivet bidra til å redusere energirelaterte …
Krav til miljøvennlig utforming: endringer for datalagringsprodukter, elektriske motorer, kjøleapparater, lyskilder, elektroniske skjermer, oppvaskmaskiner, vaskemaskiner og tørketromler
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 5.6.2023) Bakgrunn Denne saken er knyttet til økodesigndirektivet (2009/125/EF). Direktivet er sammen med energimerkeforordningen virkemidler for å redusere energirelaterte produkters miljøbelastning …
Henstilling om renovering av bygninger (energieffektivisering)
BAKGRUNN (fra kommisjonsrekommandasjonen, dansk utgave) (1) Unionen er fast besluttet på at udvikle et bæredygtigt, konkurrencedygtigt, sikkert og dekarboniseret energisystem. Energiunionen og den klima- og energipolitiske ramme for 2030 fastsætter …
Erverv av jordbruksareal i Kroatia: forlengelse av overgangsperiode
BAKGRUNN (fra kommisjonsbeslutningen, dansk utgave) (1) I henhold til tiltrædelsesakten af 2011 kan Kroatien i en periode på syv år efter tiltrædelsen, der udløber den 30. juni 2020, opretholde restriktioner for erhvervelse af landbrugsjord foretaget af …
Kvotedirektivet om handel med CO2-kvoter: gjennomføringsbestemmelser om moderniseringsfondet
BAKGRUNN (fra kommisjonsforordningen, dansk utgave) (1) Ved direktiv 2003/87/EF blev Moderniseringsfonden etableret for perioden fra 2021 til 2030 for at støtte investeringer i modernisering af energisystemer og forbedring af energieffektiviteten i visse …
Euroforordningen 2021: betalinger over landegrensene
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 3.3.2025) Sammendrag av innhold Rettsakten kodifiserer Forordning (EF) 924/2009 om betalinger på tvers av landegrensene (euroforordningen om betalinger over landegrensene). Den nye forordningen vil erstatte de …
Bærekraftig finansiering: utfyllende bestemmelser om opplysningsplikt
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 10.1.2024) Sammendrag av innhold Denne delegerte rettsakten er utfyllende regelverk til taksonomiforordningen (forordning (EU) 2020/852). Etter taksonomiforordningen artikkel 8 skal foretak som er …
Finansielle referanseverdier: endringsbestemmelser om unntak for visse spotvalutareferanseverdier og utpeking av erstatninger for visse referanseverdier
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 4.3.2025) Sammendrag av innhold Forordningen endrer referanseverdiforordningen (forordning 2016/1011) og EMIR (forordning 648/2012). Unntaksbestemmelsen i referanseverdiforordningens artikkel 2 endres slik at …
Merking av energirelaterte produkter: retting av visse språkversjoner
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 7.5.2021) Bakgrunn Denne saken er knyttet til rammeforordningen (2017/1369) for energimerking av produkter. Energimerkeforordningen skal sammen med økodesigndirektivet bidra til å redusere …
Energimerking av støvsugere: utfyllende bestemmelser
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 25.1.2021) Denne saken er knyttet til rammeforordningen (2017/1369) for energimerking av produkter. Energimerkeforordningen skal sammen med økodesigndirektivet bidra til å redusere energirelaterte …
Krav til miljøvennlig utforming av støvsugere (revisjon)
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.5.2020) Denne saken er knyttet til økodesigndirektivet. Direktivet er sammen med energimerkeforordningen virkemidler for å redusere energirelaterte produkters miljøbelastning i hele deres …
Miljøvennlig utforming og energimerking: arbeidsplan 2022-2024
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 2.5.2022) Denne saken er knyttet til rammerettsaktene 2009/125/EF (økodesigndirektivet) og (EU) 2017/1369 (energimerkeforordningen) for energirelaterte produkter. Rammerettsaktene er virkemidler for …
Energieffektivitetsdirektivet: gjennomføringsbestemmelser om nasjonale handlingsplaner
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 15.2.2023) Sammendrag av innhold I mars 2007 fattet det Europeiske Råd vedtak om et EU-mål på 20 prosent energisparing av primærenergiforbruket i EU innen 2020. I juni 2010 bekreftet det Europeiske …
Krav til miljøvennlig utforming av stekeovner, komfyrtopper og avtrekkshetter
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 7.1.2016) Sammendrag av innhold Rettsakten er en ny forordning under økodesigndirektivet som er innlemmet i EØS-avtalen. Økodesigndirektivet (2009/125/EF) er et av EUs virkemidler for å nå …
Krav til miljøvennlig utforming av elektriske motorer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 27.05.2015) Sammendrag av innhold EU-kommisjonen har vedtatt en endringsforordning til forordning (EU) 640/2009 om økodesignkrav til elektriske motorer. Endringene er en presisering av at unntaket fra …
Energimerking av profesjonelt kjøle- og fryseutstyr
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 4.1.2016) Sammendrag av innhold Delegert forordning nr 1094/2015 ligger innenfor rammene av energimerkedirektivet (2010/30/EF) om angivelse av energirelaterte produkters energi- og ressursforbruk ved …
Krav til miljøvennlig utforming av kjøleapparater til yrkesbruk m.m.
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 10.5.2016) Sammendrag av innhold Kommisjonsforordning nr 2015/1095 om økodesignkrav til kjøleskap og fryseskap til yrkesbruk, blåsekjølere/frysere, væskekjølere til prosesskjøling og kondenseringsaggregater er …
Nåværende side
1
Side
2
Side
3
Side
4
Side
5
Side
6
Side
7
Neste side
››
Siste side
Siste »