Hopp til hovedinnhold
Search
Søk
Navigation button
Område
Toggle menu
Arbeids- og sosialpolitikk
Energi
Finansielle tjenester
Forbrukersaker
Forskning og utdanning
Handelsforenklinger
Helse
Immaterialrett
Indre marked og EØS
Informasjonssamfunnet
Justis- og innenrikssaker
Katastrofeberedskap
Konkurranse og statsstøtte
Kultur og medier
Mattrygghet
Miljø og klima
Offentlige anskaffelser
Selskapsrett
Statistikk
Tjenester og etablering
Transport
Oversikt
Toggle menu
Beslutningsprosessen
Toggle menu
Nye EU-initiativ og forslag
Nye EU-vedtak
Nye EØS-vedtak
Parlamentsbehandling
Nye lover og forskrifter
EØS-avtalen
Toggle menu
EØS-avtalens artikler
EØS-avtalens vedlegg og protokoller
Schengen-avtalen
Toggle menu
Forslag til nye Schengen-rettsakter
Vedtatte Schengen-rettsakter
Schengen-politikkdokumenter
Utvalgte oversikter
Toggle menu
EU-byråer
EU-komiteer
EU-programmer
EU-pakker
Politikkdokumenter
Rettsakter fra A til Å
KOM-forslag
Lær mer
Toggle menu
Beslutningsprosessen
EU-rettsaktene
EØS-avtalen
Schengen-avtalen
Relevante lenker
Ordliste
Nyhetsbrev
Hjem
Søk
Søk
Søk
Organisasjonsstruktur for komiteer på området finansielle tjenester
BAKGRUNN (fra europaparlaments- og rådsdirektivet, norsk utgave) 1) I kommisjonsmeldingen av 11. mai 1999 med tittelen "Gjennomføring av rammebestemmelser om finansielle tjenester: en handlingsplan" er det angitt en rekke tiltak som er nødvendige for å …
Fjernsalg av finansielle tjenesteytelser til forbrukerne (2002)
BAKGRUNN (fra europaparlaments- og rådsdirektivet, norsk utgave) 1) For å verkeleggjere måla for den indre marknaden er det viktig å vedta tiltak med sikte på ei gradvis konsolidering av denne marknaden, og desse tiltaka må medverke til eit høgt nivå for …
Mot europeiske klynger av verdensklasse
BAKGRUNN (fra kommisjonsmeddelelsen, dansk utgave) Bæredygtig vækst og jobskabelse i EU afhænger i stigende grad af ekspertise og innovation som de vigtigste drivkræfter bag Europas konkurrenceevne. I anerkendelse heraf vedtog EU i 2006 en bredt funderet …
Sluttrapport om EU-programmet for SMB og entreprenørskap (2001-2006)
Bakgrunn (fra kommisjonsrapporten, dansk utgave) Dette er den sidste årsrapport (afsluttende rapport) om gennemførelsen af finansielle instrumenter under det flerårige program til fremme af initiativ og iværksætterånd, navnlig for små og mellemstore …
Kredittvurderingsbyråforordningen (CRA)
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 31.5.2016) Sammendrag av innhold Kredittvurderingsbyråer var tidligere ikke regulert på EU-nivå. De fleste kredittvurderingsbyråene har imidlertid sluttet seg til IOSCOS frivillige anbefalinger/”code …
Referanseindeksforordningen 2019 for finansielle instrumenter og kontrakter: endringsbestemmelser om referanseverdier for lavkarbon og positiv karboneffekt
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 14.1.2020) Sammendrag av innhold EU-kommisjonen har lagt frem en pakke med forslag til regelverk og bærekraftig finans. Initiativet er knyttet til Paris-avtalen og FN 2030. En overordnet beskrivelse …
Investeringer og risikoer: offentliggjøring av opplysninger om bærekraft
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 10.1.2024) Sammendrag av innhold Forordningen inngår i en regelverkspakke knyttet til bærekraftig finans. Initiativet er knyttet til Paris-avtalen og FN 2030. En overordnet beskrivelse av pakken er …
Klassifiseringsforordningen for fremme av grønne investeringer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 10.1.2024) Sammendrag av innhold Forordningen inngår i en regelverkspakke knyttet til bærekraftig finans, Paris-avtalen og FN 2030. Forordningen fastsetter et overordnet rammeverk for å avgjøre i …
Avvikling av kredittinstitusjoner og visse verdipapirforetak: endringsbestemmelser
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 17.12.2018) Sammendrag av innhold Forordningen endrer forordningen om Single Resolution Mechanism (forordning 806/2014 - SRM-forordningen) ved at det inntas regler om samlet tapsabsorberingskapasitet …
Det europeiske miljøvernbyrå (EEA)
BAKGRUNN (fra Miljøverndepartementets nettside om byrået) Det europeiske miljøbyrå er EUs organ for formidling av pålitelig, uavhengig informasjon om miljøet. Miljøbyrået er en viktig informasjonskilde for alle som er med på å utforme, vedta, iverksette …
Mot et bærekraftig Europa innen 2030
BAKGRUNN (fra Kommisjonens pressemelding 30.1.2019) Bæredygtighed: Kommissionen fremlægger et oplæg om et mere bæredygtigt Europa inden 2030 I forbindelse med debatten om Europas fremtid, der blev lanceret med Kommissionens hvidbog af 1. marts 2017, …
Hvitvaskingsdirektivet: utfyllende bestemmelser
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 3.6.2019) Sammendrag av innhold Forordningen gir utfyllende regler til regelverket mot hvitvasking og terrorfinansiering (AMLD IV). Forordningen har bestemmelser om tilfeller der et konsern har en …
Finansielle referanseverdier: endringsbestemmelser om liste over kritiske referanseverdier
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 17.9.2019) Sammendrag av innhold Forordningen endrer et vedlegg til en annen kommisjonsforordning med liste over kritiske referanseverdier etter referanseverdiforordningen. Tidligere var bare EURIBOR …
Informasjon om investeringsprodukter: endring til utfyllende bestemmelser
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 31.3.2020) Sammendrag av innhold PRIIPS-forordningen regulerer nøkkelinformasjonsdokument (KID) for sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter til ikke-profesjonelle investorer. …
LULUCF-forordningen om inkludering av utslipp og opptak av klimagasser fra arealbruk og skogbruk i EUs klima- og energirammeverk for 2030: gjennomføringsbestemmelser om referansenivåer for skog i 2021-2025
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 19.3.2021) Sammendrag av innhold I henhold til artikkel 8 i forordning (EU) 2018/841 (LULUCF-regelverket) skal hvert land utarbeide en bokføringsplan der referansebanen for forvaltet skog fremkommer. …
Styringssystem for energiunionen og EUs klimainnsats: gjennomføringsbestemmelser om rapportering
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 16.6.2021) Sammendrag av innhold EUs styringssystem for Energiunionen skal legge til rette for oppnåelse av Energiunionens mål, herunder de energi- og klimapolitiske målene i EU frem mot 2030. I …
EU-handlingsplan om forsyningssikkerhet for kritiske råvarer
BAKGRUNN (fra Kommisjonens pressemelding 3.9.2020) Kommissionen bebuder tiltag, der skal gøre Europas råstofforsyning mere sikker og bæredygtig Kommissionen forelægger i dag en handlingsplan for kritiske råstoffer , listen over råstoffer af kritisk …
Midlertidig ordning for infrastrukturforetak basert på distribuert blokkjedeteknologi (DLT)
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 4.3.2025) Sammendrag av innhold Forordningen introduserer et pilotregime for multilaterale handelsfasiliteter (MHF) og verdipapiroppgjørsystemer som ønsker å ta opp til handel og/eller registrere og gjøre opp, …
EU-rammeverk for digitale finansielle tjenesters operasjonelle motstandsdyktighet (DORA-forordningen)
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 3.3.2025) Sammendrag av innhold Innledning Forordning (EU)2022/2554 om digital og operasjonell motstandsdyktighet i den finansielle sektoren (DORA-forordningen, heretter DORA). Forordningen gjelder for de …
Digital finans: endringsbestemmelser knyttet til kryptoverdier og operasjonell sikkerhet (DORA-direktivet)
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 3.3.2025) Sammendrag av innhold Forordning (EU) 2022/2554 (DORA) om digital operasjonell motstandsdyktighet i finanssektoren krever tilpasninger i flere direktiver. Tilpasningene fremgår av Direktiv (EU) …
Bærekraftig finansiering: utfyllende bestemmelser om opplysningsplikt
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 10.1.2024) Sammendrag av innhold Denne delegerte rettsakten er utfyllende regelverk til taksonomiforordningen (forordning (EU) 2020/852). Etter taksonomiforordningen artikkel 8 skal foretak som er …
Finansielle referanseverdier: endringsbestemmelser om unntak for visse spotvalutareferanseverdier og utpeking av erstatninger for visse referanseverdier
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 4.3.2025) Sammendrag av innhold Forordningen endrer referanseverdiforordningen (forordning 2016/1011) og EMIR (forordning 648/2012). Unntaksbestemmelsen i referanseverdiforordningens artikkel 2 endres slik at …
Hvordan standardisering kan bidra mer til innovasjon i EU
Bakgrunn (fra Kommisjonens meddelelse, dansk versjon) I EU's strategi for vækst og beskæftigelse har Kommissionen og Rådet for Den Europæiske Union peget på standardisering som et vigtigt redskab til at fremme innovation. Rådet (konkurrenceevne) …
Hurtigtiltak for 2008 for reduksjon av administrative byrer
Bakgrunn (fra Kommisjonens meddelelse, dansk utgave) Et af hovedelementerne i handlingsplanen for reduktion af administrative byrder i Den Europæiske Union (1) er en storstilet måling af administrative byrder i 2007-2008, som vil blive fulgt op af …
EU-handlingsplan for europeiske stålindustri
BAKGRUNN (fra Kommisjonens pressemelding 12.6.2013, dansk utgave) Kommissionen præsenterer en handlingsplan for stålsektoren Europa-Kommissionen har i dag fremlagt en handlingsplan for den europæiske stålindustri, som vil hjælpe sektoren med at møde …
Europeisk strategi for romvirksomhet
BAKGRUNN (fra Kommisjonens pressemelding 26.10.2016, dansk utgave) Kommissionens nye rumpolitik sætter fokus på at forbedre borgernes dagligdag og styrke Europas konkurrenceevne EU's rumprogrammer leverer allerede tjenester til gavn for millioner af …
Oppstarts- og utviklingsinitiativ for nystartede bedrifter
BAKGRUNN (fra Kommisjonens pressemelding 22.11.2016, dansk utgave) Kommissionen giver nystartede virksomheder i Europa et skub Formålet med Kommissionens opstarts- og udviklingsinitiativ er, at Europas mange innovative iværksættere får mulighed for at …
Arbeidsprogram for europeisk standardisering for 2016
BAKGRUNN (fra Kommisjonsmeddelelsen, dansk utgave) Europæisk standardisering er hjørnestenen i et velfungerende indre marked. De positive virkninger af standardisering er både velkendte og anerkendte. Det er et af de centrale tiltag i strategien for det …
Europeisk agenda for deleøkonomien
BAKGRUNN (fra Kommisjonens pressemelding 2.6.2016, dansk utgave) En europæisk dagsorden for den kollaborative økonomi Europa-Kommissionen har i dag fremlagt retningslinjer for, hvordan forbrugere, virksomheder og offentlige myndigheder i fuld tillid kan …
Hvitvaskingsdirektivet (femte) 2018
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 28.2.2025) Sammendrag av innhold Direktivet endrer EUs fjerde hvitvaskingsdirektiv (direktiv 2015/849/EU). I endringsdirektivet er det blant annet: stilt krav om obligatoriske sjekkpunkter som …
Informasjon om investeringsprodukter: utfyllende bestemmelser om inngrep overfor salg av forsikringer med investeringsvalg
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 25.3.2020) Sammendrag av innhold PRIIPs forordningen gir nasjonale forsikringstilsynsmyndigheter og EIOPAs myndighetsbeføyelser hva angår forsikringsbaserte investeringsprodukter. Hovedrettsakten gir …
Innsatsfordelingsforordningen: årlige mål for reduksjon av klimagassutslipp i perioden 2021-2030
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 1.11.2019) Sammendrag av innhold EU har satt seg mål om å redusere utslippene av klimagasser med minst 40 prosent fra 1990 til 2030. Dette målet er også EUs bidrag til Parisavtalen, og skal oppfylles …
LULUCF-forordningen: inkludering av utslipp og opptak av klimagasser fra arealbruk og skogbruk i EUs klima- og energirammeverk for 2030
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 5.4.2019) Sammendrag av innhold EU har satt seg mål om å redusere utslippene av klimagasser med minst 40 prosent fra 1990 til 2030. Dette målet er også EUs bidrag til Parisavtalen, og skal oppfylles …
Finansielle referanseverdier: endringsbestemmelser om liste over kritiske referanseverdier
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 18.2.2020) Sammendrag av innhold Forordningen etablerer en liste over kritiske referanseverdier etter referanseverdiforordningen (benchmarkforordningen). I vedlegget til forordningen er Euro Interbank …
Stålindustrien og bevaring av arbeidsplasser og vekst i Europa
BAKGRUNN (fra dansk departementsnotat av 13.4.2016) Kommissionen fremsendte den 16. marts 2016 meddelelsen ”Stål: Bevaring af holdbare jobs og vækst i Europa” (KOM(2016) 155). Meddelelsen følger op på Kommissionens ”handlingsplan for en konkurrencedygtig …
Digitalisering av EUs industri
BAKGRUNN (fra Kommisjonens pressemelding 19.4.2016, dansk utgave) Kommissionen viser vejen til digitaliseringen af det europæiske erhvervsliv Kommissionen offentliggjorde i dag sine planer, som skal hjælpe EU's erhvervsliv, forskere og offentlige …
Prioriteringer for IKT-standardiseringer for det digitale indre marked
BAKGRUNN (fra Kommisjonens pressemelding 19.4.2016, dansk utgave) Kommissionen viser vejen til digitaliseringen af det europæiske erhvervsliv Kommissionen offentliggjorde i dag sine planer, som skal hjælpe EU's erhvervsliv, forskere og offentlige …
EU-plan for regelforenkling
BAKGRUNN (fra Norges EU-delegasjons omtale 8.10.2015) Ønsker bedre og enklere EU-regelverk velkommen Norge, Island og Liechtenstein har overlevert kommentarer til EU-kommisjonens forslag til tiltak for bedre regulering. De tre landene ønsker tiltakene …
Europeiske standarder for det 21. århundre
BAKGRUNN (fra Kommisjonens pressemelding, 1. juni 2016) Commission takes steps to modernise EU's standardisation policy The European Commission presents its vision on how European standard setting should evolve in the light of technological developments, …
Arbeidsprogram for europeisk standardisering for 2017
BAKGRUNN (fra kommisjonsmeddelelsen, engelsk utgave) European standards have proven to be an important policy tool for European policy making. Standards represent policy instruments which improve the functioning of the Single Market by eliminating …
European Innovation Scoreboard 2007
Kommisjonen legger hvert år fram en rapport om innovasjonsevnen til EUs medlems- og kandidatland, EFTA-landene, Israel, USA, Canada, Japan og Australia. Rapporten viser et stabilt mønster for siste femårsperiode hvor landene grupperer seg i fire …
Informasjon om investeringsprodukter: utfyllende bestemmelser
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 25.3.2020) Sammendrag av innhold Forordningen er utfyllende regler fra EU-Kommisjonen til Råds- og Parlaments forordning 1286/2014. Forordningen fastsetter tekniske standarder for utformingen av key …
Finansielle referanseverdier: endringsbestemmelser om NIBOR (Norge) som kritisk referanseverdi og fjerning av LIBOR (Storbritannia) i listen over kritiske referanseverdier
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 13.1.2022) Sammendrag av innhold Rettsakten er en teknisk, utfyllende standard til referanseverdiforordningen (EU) 2016/1011, og retter seg mot administratorer for referanseverdier. En referanseverdi …
Innsatsfordelingsforordningen: endringsbestemmelser om de årlige mål for reduksjon av klimagassutslipp i perioden 2021-2030
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 12.6.2023) EUs mål om utslippskutt under Parisavtalen skal oppfylles gjennom et klimarammeverk som består av tre pilarer: 1. Det europeiske kvotesystemet (EU ETS) som blant annet regulerer utslipp fra …
LULUCF-forordningen om inkludering av utslipp og opptak av klimagasser fra arealbruk og skogbruk i EUs klima- og energirammeverk for 2030: endringsbestemmelser
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 12.1.2024) Bakgrunn EUs mål om utslippskutt under Parisavtalen skal oppfylles gjennom et klimarammeverk som består av tre pilarer: 1. Det europeiske kvotesystemet (EU ETS) som blant annet regulerer …
DORA-forordningen: utfyllende bestemmelser om retningslinjer for tredjepartsleverandører av IKT-tjenester
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 14.2.2025) Sammendrag av innhold Rettsakten er en utfyllende forordning til forordning (EU) 2022/2554 (DORA – Digital Operational Resilience Act) om digital operasjonell motstandsdyktighet i finanssektoren. …
DORA-forordningen: utfyllende bestemmelser om retningslinjer for IKT-risikostyring
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 14.2.2025) Sammendrag av innhold Rettsakten er en delegert kommisjonsforordning til forordning (EU) 2022/2554 (DORA – Digital Operational Resilience Act) om digital operasjonell motstandsdyktighet i …
DORA-forordningen: klassifisering av IKT-relaterte hendelser og cybertrusler
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 14.2.2025) Sammendrag av innhold Rettsakten er en delegert kommisjonsforordning til forordning (EU) 2022/2554 (DORA – Digital Operational Resilience Act) om digital operasjonell motstandsdyktighet i …
Styringssystem for energiunionen og EUs klimainnsats: endringsbestemmelser
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 10.12.2024) Sammendrag av innhold Rettsakten endrer en gjennomføringsrettsakt til EUs styringssystemforordning (Governance regulation). EUs styringssystem for Energiunionen skal legge til rette for …
EU-strategi for økt bioteknologi og -produksjon
BAKGRUNN (fra Kommisjonens pressemelding 20.3.2024) Commission takes action to boost biotechnology and biomanufacturing in the EU Today, the Commission has proposed a series of targeted actions to boost biotechnology and biomanufacturing in the EU . The …
Nåværende side
1
Side
2
Side
3
Side
4
Side
5
Neste side
››
Siste side
Siste »