Hopp til hovedinnhold
Search
Søk
Navigation button
Område
Toggle menu
Arbeids- og sosialpolitikk
Energi
Finansielle tjenester
Forbrukersaker
Forskning og utdanning
Handelsforenklinger
Helse
Immaterialrett
Indre marked og EØS
Informasjonssamfunnet
Justis- og innenrikssaker
Katastrofeberedskap
Konkurranse og statsstøtte
Kultur og medier
Mattrygghet
Miljø og klima
Offentlige anskaffelser
Selskapsrett
Statistikk
Tjenester og etablering
Transport
Oversikt
Toggle menu
Beslutningsprosessen
Toggle menu
Nye EU-initiativ og forslag
Nye EU-vedtak
Nye EØS-vedtak
Parlamentsbehandling
Nye lover og forskrifter
EØS-avtalen
Toggle menu
EØS-avtalens artikler
EØS-avtalens vedlegg og protokoller
Schengen-avtalen
Toggle menu
Forslag til nye Schengen-rettsakter
Vedtatte Schengen-rettsakter
Schengen-politikkdokumenter
Utvalgte oversikter
Toggle menu
EU-byråer
EU-komiteer
EU-programmer
EU-pakker
Politikkdokumenter
Rettsakter fra A til Å
KOM-forslag
Lær mer
Toggle menu
Beslutningsprosessen
EU-rettsaktene
EØS-avtalen
Schengen-avtalen
Relevante lenker
Ordliste
Nyhetsbrev
Hjem
Søk
Søk
Søk
Bestemmelser om søknader om tillatelse til genetisk modifiserte næringsmidler og fôrvarer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.02.2014) Sammendrag av innhold Rettsakten regulerer krav til dokumentasjon i søknader om godkjenning av genmodifisert (GM) mat og fôr under forordning (EF) nr. 1829/2003 av 22. september 2003 om GM …
Godkjenning og merking av genmodifiserte (GM) næringsmidler og fôrvarer: gjennomføringsbestemmelser for EUs referanselaboratorium
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 17.12.2015) Sammendrag av innhold Rettsakten fastsetter endringer i forordning (EF) nr. 1981/2006 om detaljerte regler for gjennomføringen av artikkel 32 i Europaparlaments- og Rådsforordning (EF) nr. …
Prøvetaking og påvisning av genmodifiserte organismer og materiale framstilt av slike
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 29.3.2012) Sammendrag av innhold Kommisjonsrekommandasjonen gir råd om tekniske retningslinjer for prøvetaking og påvisning av genmodifiserte organismer og materiale fremstilt av genmodifiserte …
Etablering av et system for unike koder for genmodifiserte organismer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 29.3.2013) Sammendrag av innhold Kommisjonsforordningen regulerer etableringen av et system for utvikling av og tildeling av unike koder for hver enkelt GMO. Formålet med de unike kodene er å kunne …
Nye og eksisterende genmodifiserte matvarer og fôrstoffer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 29.3.2012) Sammendrag av innhold Formålet med forordningen er å veilede søkere og tilrettelegge for EFSAs vurdering av søknader om genmodifisert mat og fôr. I tillegg til denne forordningen skal EFSA …
Gebyrer til EUs referanselaboratorium for genetisk modifiserte organismer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.11.2009) Sammendrag av innhold Rettsakten omhandler bestemmelser om at de som søker om å få godkjent produkter under forordning (EF) nr. 1829/2003 vedrørende genmodifiserte næringsmidler og …
Godkjenning og merking av genmodifiserte (GM) næringsmidler og fôrvarer
Red. anm.: Klikk på lenken til "Pakke:" (over) for en samlet oversikt over faktaark på nettstedet Europalov knyttet til den lovgivende pakken som denne saken tilhører. BAKGRUNN (fra EØS-notatet) Sammendrag av innhold Rettsakten gir i all hovedsak regler …
Sporbarhet og merking av genmodifiserte organismer (GMO), næringmidler og fôrvarer
Red. anm.: Klikk på lenken til "Pakke:" (over) for en samlet oversikt over faktaark på nettstedet Europalov knyttet til den lovgivende pakken som denne saken tilhører. BAKGRUNN (fra EØS-notatet) Sammendrag av innhold Formålet er å få enhetlige og klare …
Reduksjon av forekomst av dioksiner, furaner og PCB i fôr og mat
BAKGRUNN (fra kommisjonsrekommandasjon, dansk utgave) (1) Ved Kommissionens henstilling 2013/711/EU er der fastsat indgrebsværdier for dioxiner og dioxinlignende PCB'er med henblik på at fremme en proaktiv indsats for at reducere forekomsten af dioxiner …
Reduksjon av visse fettsyreestere i mat
BAKGRUNN (fra kommisjonsrekommandasjonen, dansk utgave) (1) 3-monochlorpropan-1,2-diol (3-MCPD) er et forurenende stof dannet ved fødevareforarbejdning og klassificeret som muligvis kræftfremkaldende hos mennesker, for hvilket der er fastsat et tolerabelt …
Kontroll av arsen i matvarer
BAKGRUNN (fra kommisjonsrekommandasjonen, dansk utgave) (1) Arsen forekommer naturligt i miljøet og findes i jord, grundvand og planter. Arsen findes i en lang række arsenforbindelser. Arsen findes i vand og jord. Arsen absorberes af alle planter og dyr. …
Henstilling om kontrollplan for å fastslå utbredelsen av stoffer som migrerer fra materialer beregnet på å komme i kontakt med mat
BAKGRUNN (fra kommisjonsrekommandasjonen, engelsk utgave) (1) Article 53 of Regulation (EC) No 882/2004 of the European Parliament and of the Council empowers the Commission to recommend coordinated control plans where considered necessary, organised on …
Tillatelse til omsetning av jernhydroksidadipattartrat som ny mat
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 21.9.2023) Sammendrag av innhold Forordningen godkjenner jernhydroksidadipattartrat (IHAT) som ny kilde til jern i kosttilskudd til den generelle befolkningen, unntatt barn under 4 år. …
Godkjenning av jernkaseinat med kaseinater fra melk som ny mat
BAKGRUNN (fra kommisjonsforordningen) (1) Regulation (EU) 2015/2283 provides that only novel foods authorised and included in the Union list of novel foods may be placed on the market within the Union. (2) Pursuant to Article 8 of Regulation (EU) …
Overvåkingsmetoden for tilsetningsstoffer og aromaer i næringsmidler
BAKGRUNN (fra kommisjonsrekommandasjonen) (1) Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council lays down the provisions for monitoring food additive intake. In accordance with Article 27 of that Regulation, Member States are to …
Økologiforordningen 2018: endringsbestemmelser til utfyllende bestemmelser om krav til informasjon fra ekvivalente tredjeland og kontrollorgan
BAKGRUNN (fra kommisjonsforordningen) (1) Commission Delegated Regulation (EU) 2021/1342 supplements Regulation (EU) 2018/848 with rules on the information to be sent by third countries and by control authorities and control bodies for the purpose of …
Grenseverdier for visse forurensende stoffer i næringsmidler
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 29.9.2023) Sammendrag av innhold Forordning (EU) 2023/915 erstatter forordning (EF) nr. 1881/2006 som fastsetter grenseverdier for visse forurensende stoffer i næringsmidler. Forordning (EF) nr. …
Grenseverdier for forurensende stoffer i næringsmidler: endringsbestemmelser om kadmium i tigernøtter og visse kultiverte sopp
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 28.11.2023) Sammendrag av innhold Kommisjonsforordning (EU) 2023/915 fastsetter grenseverdier for visse forurensende stoffer (kontaminanter) i næringsmidler. Endringsforordning (EU) 2023/1510 endrer …
Bruk av jernhydroksidadipattartrat ved produksjon av kosttilskudd
BAKGRUNN (fra kommisjonsforordningen) (1) Annexes I and II to Directive 2002/46/EC establish the list of vitamin and mineral substances, and for each of them the forms, which may be used in the manufacture of food supplements. (2) Pursuant to Article 14 …
Særlige regler for innførsel til Nord-Irland av visse varer fra andre deler av Storbritannia: endringsbestemmelser
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 5.1.2024 ) Sammendrag av innhold Rettsakten gir tilleggsbestemmelser for frekvensen for kontroll av varer som kommer fra UK til Nord-Irland, og oppstiller sertifikatet som skal følge disse …
Særlige regler for innførsel til Nord-Irland av visse varer fra andre deler av Storbritannia: endringsbestemmelser
BAKGRUNN (fra kommisjonsforordningen) (1) Regulation (EU) 2023/1231 lays down specific rules relating to, inter alia, the entry into Northern Ireland from other parts of the United Kingdom of consignments of certain retail goods for placing on the market …
Særlige regler om visse varer av ikke-animalsk opprinnelse på listen over varer fra resten av verden
BAKGRUNN (fra kommisjonsforordningen) (1) Regulation (EU) 2023/1231 lays down specific rules relating to, inter alia, the entry into Northern Ireland from other parts of the United Kingdom of consignments of certain retail goods for placing on the market …
Aromaforordningen: restriksjoner for visse aromaer til bruk i næringsmidler
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 22.1.2024) Sammendrag av innhold Forordningsendringen endrer Unionslisten over aromaer og kildekategorier, Vedlegg I. Del A, avsnitt 1, Tabell 1. Endringen går ut på å utvide næringsmiddelkategoriene …
Aromaforordningen: fjerning av visse aromastoffer fra EU-listen
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 22.1.2024) Sammendrag av innhold Forordningen fjerner åtte stoffer fra Unionslisten for aromastoffer. Disse åtte stoffene ble oppført på unionens liste over aromastoffer under forutsetning av …
Øvre grenseverdier for rester av plantevernmidler i næringsmidler: endringsbestemmelser
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 6.3.2024) Sammendrag av innhold Forordningen endrer grenseverdier for de aktive stoffene Pythium oligandrum strain M1, Trichoderma atroviride strain AGR2 og Trichoderma atroviride strain AT10. Alle …
Øvre grenseverdier for rester av plantevernmidler i næringsmidler: endringsbestemmelser for oksamyl
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 6.3.2024) Sammendrag av innhold Forordningen endrer grenseverdier (MRL) for det aktive stoffet oksamyl. Godkjenningen til oksamyl som aktivt stoff (plantevernmiddel) i EU/EØS gikk ut i 2023 etter at …
Øvre grenseverdier for rester av plantevernmidler i næringsmidler: endringsbestemmelser om cyflumetofen, oksatiapiprolin og pyraklostrobin
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 6.3.2024) Sammendrag av innhold Forordningen endrer grenseverdier (MRL) for de aktive stoffene cyflumetofen, oksatiapiprolin og pyraklostrobin. Alle disse aktive stoffene er godkjent som …
Øvre grenseverdier for rester av plantevernmidler i næringsmidler: endringsbestemmelser om desmedifam, etridiazol, flurtamon, profoksydim, difenacoum og kaliumpermanganat
BAKGRUNN (fra kommisjonsforordningen) (1) For the active substances desmedipham, flurtamone and profoxydim, maximum residue levels (‘MRLs’) were set in Annex II to Regulation (EC) No 396/2005. For the active substance etridiazole, MRLs were set in Part A …
Øvre grenseverdier for rester av plantevernmidler i næringsmidler: endringsbestemmelser for fipronil
BAKGRUNN (fra kommisjonsforordningen) (1) For the active substance fipronil, maximum residue levels (‘MRLs’) were set at the relevant limit of determination (‘LOD’) in Annex V to Regulation (EC) No 396/2005 by Commission Regulation (EU) 2019/1792 …
Øvre grenseverdier for rester av plantevernmidler i næringsmidler: (Z)-13-heksadecen11-yn-1-ylacetat mfl.
BAKGRUNN (fra kommisjonsforordningen) (1) For acrinathrin, azimsulfuron, famoxadone and prochloraz maximum residue levels (‘MRLs’) were set in Annex II to Regulation (EC) No 396/2005. For (Z)-13- hexadecen-11-yn-1-yl acetate, …
Øvre grenseverdier for rester av plantevernmidler i næringsmidler: mandipropamid
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 2.4.2024 ) Sammendrag av innhold Forordningen endrer grenseverdier (MRL) for det aktive stoffet mandipropamid. Mandipropamid er et godkjent aktivt stoff (plantevernmiddel) i EU/EØS. Det er fastsatt …
Øvre grenseverdier for rester av plantevernmidler i næringsmidler: diethofenkarb, fenoksykarb, flutriafol og pencycuron
BAKGRUNN (fra epartementets EØS-notat, sist oppdatert 2.4.2024 ) Sammendrag av innhold Forordning (EU) 2024/341 omhandler endringer i maksimumsgrenser (MRL) for stoffene diethofenkarb, fenyloksykarb, flutriafol og pencykuron som er fastsatt i vedlegg II …
Øvre grenseverdier for rester av forurensende stoffer i næringsmidler: deoksynivalenol (DON)
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 12.4.2024 ) Sammendrag av innhold Deoksynivalenol (DON) er i dag regulert med grenseverdier i korn og ulike kornbaserte næringsmidler. DON kan ha negative helseeffekt ved å hemme proteinsyntesen …
Øvre grenseverdier for forurensende stoffer i næringsmidler: fettsyreestere i spedbarnsmat o.a.
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 2.5.2024) Sammendrag av innhold Kommisjonsforordning (EU) 2023/915 fastsetter grenseverdier for visse forurensende stoffer (kontaminanter) i næringsmidler. Forordning (EU) 2024/1003 endrer …
Øvre grenseverdier for rester av forurensende stoffer i næringsmidler: T-2- og HT-2-toksiner
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 12.4.2024 ) Sammendrag av innhold Forordning setter grenseverdier for mykotoksinet T-2/HT-2, som i dag ikke er regulert med grenseverdier i næringsmidler. T-2 og HT-2 toksiner dannes av ulike …
Kosmetikkforordningen: endringsbestemmelser om visse nanomaterialer
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 18.3.2024) Sammendrag av innhold Rettsakten endrer vedlegg II og III i forordning (EF) nr. 1223/2009 (kosmetikkforordningen), basert på følgende hensyn: Forordning (EF) nr. 1223/2009 fastsetter at det …
Øvre grenseverdier for rester av plantevernmidler i næringsmidler: indoxakarb
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 2.4.2024 ) Sammendrag av innhold Forordningen gjelder grenseverdier (MRL) for stoffet indoxkarb. Godkjenningen av indoxacarb utløp i 2021 og ble ikke fornyet. Derfor ble alle godkjenninger av …
Kosmetikkforordningen 2009: vitamin A, alpha-arbutin og arbutin
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 22.4.2024) Sammendrag av innhold Rettsakten endrer stoffoppføringer i ett eller flere av kosmetikkforordningens vedlegg II, III, V og VI, og omfatter følgende stoffer: vitamin A (retinol, …
Øvre grenseverdier for rester av forurensende stoffer i næringsmidler: perklorat
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 2.5.2024) Sammendrag av innhold Kommisjonsforordning (EU) 2023/915 fastsetter grenseverdier for visse forurensende stoffer (kontaminanter) i næringsmidler. Forordning (EU) 2024/1002 endrer …
Godkjenning av isomaltulosepulver som ny mat
BAKGRUNN (fra kommisjonsforordningen) (1) Regulation (EU) 2015/2283 provides that only novel foods authorised and included in the Union list of novel foods may be placed on the market within the Union. (2) Pursuant to Article 8 of Regulation …
Øvre grenseverdier for rester av plantevernmidler i næringsmidler: denatoniumbenzoat, diuron, etoksazol, metomyl og teflubenzuron: retting av språkversjoner
BAKGRUNN (fra kommisjonsforordningen) (1) The Czech, German, Italian and Spanish language versions of Commission Regulation (EU) 2023/1783 ( 2 ) contain an error in Article 2 as regards the list of active substances in and on certain products, to which …
EU-henstilling om overvåking av nikkel i næringsmidler
BAKGRUNN (fra kommisjonsrekommandasjonen) (1) Nickel is a widespread component of Earth’s crust and is ubiquitous in the biosphere. Its presence in food can arise from both natural and anthropogenic sources. (2) In 2015, the European Food Safety Authority …
Materialer og artikler av gjenvunnet plast som kommer i kontakt med mat: ajourføring 2022
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 29.9.2023) Sammendrag av innhold Forordningen gjelder for resirkulerte plastmaterialer som er framstilt ved materialgjenvinning av plastråstoffer. Materialer som er gjenvunnet ved kjemisk …
Frokostdirektivene: endringsbestemmelser om merking, sammensetning og metoder for analyse av visse næringsmidler
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 4.12.2023) Sammendrag av innhold De såkalte frokostdirektivene er syv direktiver som inneholder felles regler for sammensetning, betegnelse, merking og presentasjon for å beskytte forbrukers …
Tillatelse til omsetning av 3′-sialyllaktosenatriumsalt som ny mat
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 5.6.2024) Sammendrag av innhold Forordningen godkjenner natriumsaltet av 3’-sialyllaktose (3-SL) produsert ved hjelp av den genetisk modifiserte stammen Escherichia coli ( E. coli ) NEO3 fra E.coli W …
Vitenskapsgruppene til Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA): endringsbestemmelser
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 14.5.2024) Sammendrag av innhold Hovedrettsakten, forordning (EU) nr. 178/2002, gir hovedregler og prinsipper for at det indre marked skal fungere effektivt, samt sørger for et høyt beskyttelsesnivå …
Kontrollforordningen 2017: utfyllende bestemmelser om opprettelsen av EUs referanselaboratorium for matforbedringsmidler
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 12.4.2024) Sammendrag av innhold Matforbedringsmidler refererer til tilsetningsstoffer, enzymatiske stoffer og smaksstoffer som tilsettes mat med vilje for teknologiske eller organoleptiske formål. …
Øvre grenseverdier for rester av plantevernmidler i næringsmidler: protiokonazol
BAKGRUNN (fra kommisjonsforordningen) (1) For the active substance prothioconazole, maximum residue levels (‘MRLs’) were set in Annex II to Regulation (EC) No 396/2005. (2) An application requesting a modification of the existing MRLs for prothioconazole …
Metoder for fastsettelse av nivåer av mykotoksiner i mat: endringsbestemmelser
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 10.4.2024 ) Sammendrag av innhold Forordningen endrer vedlegg I, del II, kapittel M til Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/2782 som har etablert prøvetakings- og analysemetoder som skal …
Øvre grenseverdier for rester av plantevernmidler i matvarer: endringsbestemmelser for benzovindiflupyr m.fl.
BAKGRUNN (fra kommisjonsforordningen) (1) For benzovindiflupyr, chlorantraniliprole and emamectin, maximum residue levels (‘MRLs’) were set in Annex II to Regulation (EC) No 396/2005. For quinclorac and spiromesifen, MRLs were set in Part A of Annex III …
Nåværende side
1
Side
2
Neste side
››
Siste side
Siste »